Виетнам: Барбекю на тротоара в Ханой и соц в Хо Ши Мин - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виетнам: Барбекю на тротоара в Ханой и соц в Хо Ши Мин
Автор: Здравко Григоров

Нищо не може да развали удоволствието от мисълта, че ти предстои посред зима да отидеш на място, където температурите надвишават 20 градуса – нито дългият 14-часов полет, нито често съпътстващата го турбуленция, нито суматохата по летищата.

И така в ранния следобед на един топъл януарски ден двамата с Ангел се озовахме на виетнамското летище Ной Бай, което е на около 40 километра от Ханой. Изненадахме местните като се качихме на градския транспорт, който свързва летището със столицата. Знаехме, че вдясно от изхода има спирка, която всъщност беше доста замаскирана и ако не бяхме видели автобуса с номер 17, едва ли щяхме да я открием. Посрещна ни кондуктор, който ни посочи какво дължим за превоза. Оказа се, че билетите до Ханой струват около 50 стотинки и така бавно се потопихме в атмосферата на Далечния изток.

Първото нещо, което направихме в Ханой, беше да седнем на детските пластмасови столчета на тротоара в очакване на традиционното само за виетнамската столица „барбекю на улицата”. Не бяхме подготвени за това, което ни очаква – първо, никой не говори английски и никой не те пита какво точно искаш; и второ – сам трябва да си приготвиш храната. Донесоха ни две чинии, в едната имаше месо, а в другата различни видове зеленчуци и соеви кълнове. Запалиха ни котлона на масата, донесоха една кутия маргарин и със знак ни показаха да действаме. Разполагахме с два комплекта клечки и един тиган покрит с фолио, в който вече се топеше маргаринът. След първоначалната борба с наличните уреди бързо схванахме тактиката, гледайки как се справят местните от съседните маси и много скоро хапвахме превъзходно пилешко със зеленчуци и отпивахме от странната бяла напитка, която ни бяха сервирали. След няколко дни разбрахме, че това е било соево мляко с лед.

41168

Другото задължително ястие за Виетнам е супата „фо”. Предлага се с пилешко и с телешко месо. Бистра е и освен месо и фиде има безкраен брой подправки, сред които и омразната ми целина. И тъй като никой не говори английски, всеки път трябваше да влизам в кухнята и да показвам с отвратителна физиономия целината, за да не се озове в купата ми. Ако хапваш някъде по тротоарите получаваш само комплект клечки, с които изяждаш месото и фидето, след това изпиваш бульона, в по-изисканите заведения ти дават една плоска лъжичка, подобна на лопатка, с която може да си помагаш. Към супата винаги получаваш чинийка с няколко резенчета лайм и снопче соеви кълнове.

41166

Едно от предизвикателствата на Ханой е километричната опашка, която се извива пред мавзолея на Хо Ши Мин. За да видиш „вожда”, трябва да отделиш поне няколко часа, защото първо се редиш, за да влезеш в официалното пространство пред мавзолея, а след това и в самия мавзолей. Редиците са строго подредени и ако решиш леко да кривнеш войниците веднага те издърпват на мястото ти.

41160

Пред самата мумия не може да се спираш, вървиш си напред и не разваляш реда. Направи ни впечатление, че сред множеството има много малко туристи. Веднага след като излезеш от мраморния паметник, се озоваваш в красив парк, където се намира къщата на Хо Ши Мин, заобиколена от малко езеро с хиляди златни рибки – не такива каквито сме свикнали да виждаме по аквариумите у нас, а огромни мутанти, които посетителите може да нахранят срещу малка сума.

41164

Трафик в Ханой

41163

Заливът Халонг

41158

На няколко часа път от Ханой е разположен заливът Халонг – водещата дестинация в северната част на страната. Имахме късмет и красивите скални образувания не бяха обвити в мъгла, когато ги посетихме. Над 2000 карстови острова оформят приказна мозайка, чиито парченца туристите редят с помощта на крехки дами, които незнайно как успяват да придвижват с греблата си малките лодки, в които посетителите удобно се настаняват, за да разгледат залива.

41171

Впечатляващи са номерираните плаващите къщи. Техните обитатели са потомствени рибари, свикнали да живеят сред някога кристално чистите води, които днес стават все по-замърсени, заради нестихващия поток от туристи.

Планинско градче Сапа

Живописното планинско градче Сапа е сред задължителните дестинации във Виетнам и Ханой е точната отправна точка. 380 км на север, почти до границата с Китай, в околностите на Сапа живеят племенните общности хмонг, дзаи и таи.

41173

Всички те ходят облечени в традиционните си носии и е истинска визуална наслада, когато срещнеш представители на различните племена из улиците на Сапа. Така се случи, че попаднахме на годишния събор на общността хмонг. Хиляди се бяха събрали около импровизирана сцена, издигната сред високи хълмове, по които спокойно си пасяха кози и крави. Жените изпълняваха традиционни танци, мъжете се деляха на отбори и теглеха дълги въжета, а децата се люлееха на бамбукови люлки.

41156

И всички не спираха да дъвчат кочаните тръстика, които се предлагаха навсякъде. Кулминацията на деня предстоеше – високо на един от хълмовете се вееха три знамена – розово, синьо и жълто. Розовото знаме носи благоденствие за семейството на този, който успее да достигне до него. Другите две са като утешителна награда. В ранния следобед всички младежи се подредиха в подножието на хълма и след подаден сигнал започнаха бързо да катерят възвишението. С бурни аплодисменти и подсвирквания общността посрещна победителя.

Романтика в Хой Ан

След Сапа ни предстоеше пътуване до най-романтичното градче във Виетнам – Хой Ан. Това е мястото, където отиват влюбените двойки, за да направят сватбените си фотосесии - отлично съхраненият стар град служи за вдъхновяващ декор на десетки младоженци.

41172

Но преди да стигнем там, трябваше да съпреживеем с местните няколкочасово пътуване с влак, за което се оказахме неподготвени. Бяхме единствените чужденци във вагона, нямаше купета, а в общия салон гъмжеше от пътници – от няколкомесечни бебета до едва движещи се старци. Голяма част от хората не си купуват билети с места, просто си взимат малки пластмасови столчета и сядат на пътеката. Повечето се събуват и ходят боси, личното пространство не съществува и няма нищо странно, ако краката на някого се окажат на твоята облегалка. Хаосът става пълен след като мине количката с храна от вагон-ресторанта. Първо, всички тези столчета трябва да се вдигнат и хората да се преместят, след това се започва едно безкрайно шумно хранене, което освен мляскане, включва и плюене на разни костилки из салона и изхвърляне на остатъците директно на пода. В един момент идва някой от персонала с огромна метла и събира всичкия боклук. Това е знак, че количката повече няма да минава, следователно пътниците могат спокойно да разположат на пътеката личните си покривала и да полегнат.

41170

В Хой Ан е особено популярно да отседнеш в т.нар. homestay, при който домакините предлагат да споделиш къщата им срещу съвсем прилична сума. В нашия случай за 10 долара прекарахме една приятна вечер в компанията на голямо семейство, които много искаха да разговарят с нас, за съжаление английският им се изчерпваше до няколко израза, но пък предизвикахме широка усмивка, когато разбраха, че сме от България – една от сестрите на домакинята беше живяла в София през 80-те.

Иначе самото градче кипи от живот. Освен десетките бъдещи младоженци, по улиците се разминават стотици туристи, които не спират да снимат позиращите двойки. Главната атракция в стария център е покритият японски мост от 16-ти век, който започнали да строят в годината на маймуната и завършили в годината на кучето, затова в единия му край се извисяват статуи на маймуни, а в другия - на кучета.

Комунистическото наследство на Хо Ши Мин

Хой Ан беше отправната ни точка към столицата на Южен Виетнам – Хо Ши Мин, който тук всички наричат Сайгон. Температурите скачат с около 10 градуса и дневните трудно падат под 30. Туристите се удвояват, западното влияние също, както и цените. Почти във всички ресторанти се предлага western menu, а мърлявите масички от тротоарите в Ханой са заменени с лъскави ресторанти с примамливи менюта на английски език. Голямата атракция на града е Дворецът на независимостта, пред който спират десетки туристически автобуси. Това е мястото, където през 1975 г. нахлуват комунистическите танкове на Северен Виетнам и завземат града, с което се слага край на разделението на държавата на Северен и Южен Виетнам. Чисто архитектурно дворецът напомня много на нашите официални сгради от времето на комунизма и нас лично не ни впечатли с нищо друго, освен с уютната кинозала и голямата площадка за хеликоптери разположена над нея.

41169

Ние ще запомним Сайгон с изключително успешния хибрид – зоопарк и ботаническа градина в едно. Голяма част от животните са отделени на острови, заобиколени от малки водни поточета, в които плуват красиви лотоси, и по този начин са спестени неуютните клетки. Посетителите имат контакт с част от обитателите, като могат да нахранят зебрите и антилопите, или пък да подадат банан на някой от слоновете, които нетърпеливо пристъпват от крак на крак в очакване на следващата вкусна хапка. Животните са заобиколени от изящно аранжирани градини с цветя и храсти, а редки дървесни видове пазят сянка от жаркото слънце.

Плаване по река Меконг

След Сайгон предстоеше едно от най-вълнуващите преживявания в пътешествието - двудневно плаване из водите на река Меконг. Качихме се на традиционна дървена лодка, с която обиколихме плаващия пазар в Кай Бе. По протежението на реката има примамливи малки селца, където местните приготвят традиционното за Виетнам оризово вино, което предлагат на туристите в бутилка с аранжирана вътре змия, която често е силно отровна, но ни увериха, че след няколкомесечно престояване в спирта отровата се неутрализира.

41161

Фермите за крокодили са друго привлекателно място за туристите. Минути наред наблюдавахме как зловещите двуметрови екземпляри гледат втренчено с отворена уста без да трепнат.

41159

Едно от най-впечатляващите селища по Меконг е Чам, където е съсредоточено предимно ислямско население. Малкото селце може да се обиколи за половин час, но на територията му са построени десетки архитектурни шедьоври, в чиито детайли часове наред можеш да се взираш. Обитателите му са много гостоприемни и с усмивка ще ти откъснат ароматно манго или огромен джакфрут от градината си.

41157

За двете седмици във Виетнам успяхме да се срещнем с традиционни племенни общности, които предпочитат да дъвчат тръстика, вместо дъвка, да се сблъскаме с хора, които не се притесняват да си сложат краката върху твоята седалка, въпреки че ти си платил за това място, а те дори нямат билет, да си приготвим вкусно барбекю на тротоара, въпреки че преди това не сме и подозирали какви умели готвачи сме, и накрая разбрахме, че няма нужда да говорим един език, за да си прекараме добре сред непознати, достатъчно е да приемаме с усмивка различието на другите.

41167

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин