Виетнамски подземни тунели – отворени за туристи - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виетнамски подземни тунели – отворени за туристи
Автор: Peika.bg

Виетнамците са истински машини и в това отношение няма съмнение – те първо се победили френските колониални сили през 50-те, а след това и американската армия през 60-те, успявайки да обединят страната си след столетия на робство и разделение. Изключителните им упорство и жертвоготовност през цялото време са ги водили към победата, но освен това виетнамците са използвали всичките си налични ресурси, за да победят противниците си.

Един от най-ефикасните им методи са били тесните, мрачни и дълги подземни тунели, необходими за незабелязано прекарване на хора, оръжия и информация в тила на врага. Най-известният от тях е легендарният тунел Чу Чи, по който мунициите и бойците са прониквали от провинцията в градовете.

Интересното е, че тайните тунели и помещения ги има и в урбанистична среда и по-точно, в град Хо Ши Мин. Бившият Сайгон, прекръстен на комунистическият лидер, който е повел виетнамците към освобождение и обединение на страната, е ключов за революционното движение срещу французите и американците, и съответно - пълен с подземни стаи, мазета и тунели.

Например в незабележима улица в Квартал 10 е Секретно мазе Б, където виетнамско семейство е съхранявало печатница за пропагандни материали. Влизането в мазето е като по филмите – влизате в обикновена стая, отваряте вратата на гардероба и... вътре има дупка с ширината на раменете ви, през която да се спуснете в тунел. Тунелът е прокопан между февруари и май 1952 г. и е в експлоатация до 1957 г., когато е затворен от съображения за сигурност, а през 1959 г. е заровен, за не бъде разкрит.

На други места виетнамците са предавали новини чрез транзистори, за да поддържат духа на сънародниците си. В едно от мазетата в Квартал 6 имало печатница, прикрита като работилница за закопчалки за ученически чанти, която е останала неразкрита чак до 1970 г. В други помещения бунтовниците са криели муниции или активисти, а на принципа, че най-очевидното е най-скрито – едно от тайните мазета е в къща срещу полицейското управление.

В наши дни виетнамските власти вече отварят за туристи секретните тунели и едно такова посещение се урежда от офиса по култура, спорт и туризъм в съответния квартал. Тунелите под Двореца на независимстта и Музея на Хо Ши Мин също са отворени за посетители.

Това със сигурност не е обикновено предложение за туризъм, но подземните тунели са едно от най-особените неща, които може да види човек от Западния свят. Най-малкото, защото дават истинско усещане за това колко сурова и отдадена е била борбата на виетнамците.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин