Вила Армира край Ивайловград - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вила Армира край Ивайловград
Автор: Елена Исаева
Вила Армира край Ивайловград
Снимка: wikipedia.org

Вила Армира е открита през 1964 г. по времето на строеж на язовир. По време на разкопките се разкрива красив римски комплекс, който е кръстен на близко преминаващата река Армира, която е приток на река Арда.

Античната вила Армира представлява един наистина внушителен комплекс, към който е имало и множество стопански сгради. Съдейки по това, което се е запазило до наши дни, може да се каже, че жилищната сграда е била наистина много впечатляваща. Тя е имала голям вътрешен двор, който е бил ограден от красива колонада, а в средата му се е намирал импливиума (вид басейн). Около басейна са били разположени другите помещения на самата вила като трапезария, кухня, спалня, дневна, баня и други. Басейнът определено е повече от впечатляващ и то с няколко неща. Първо е доста дълбок като за домашен басейн, обикновено са много по-плитки; второ самите склуптури, които са разположени около него са направени с изключително голямо внимание към всеки детайл и това е видно и до наши дни и трето коридорите, които обикалят самия басейн са много богато декорирани с красиви и доста интересни мозайки.

Вила Армира край Ивайловград
Снимка: wikipedia.org

Както се наблюдава в много римски постройки, така и тук отоплението на сградата е ставало чрез т.нар. хипокауст, който по своята същност представлява подподово отопление – къщата е повдигната на няколко колони, между които минава горещ въздух от няколкото изградени под постройката огнища.

Определено най-запазените артефакти във вила Армира са уникалните мозайки, които имат различни и много интересни геометрични мотиви. Може да се каже, че точно мозайките са визитната картичка на комплекса. Безспорно всички са наистина много красиви, но се забелязват две изображения, които са така да се каже перлите в короната на мозайките във вилата. Това са изображението на Горгона Медуза, която както гласи гръцката митология е била обезглавена от Персей и второто е символът свастика, който освен, че е станал символ на нацистите, някога, преди повече от 7000 години се е считал за древен символ на късмета. Той разбира се има и много други значения и тълкувания.

Забелязва се, че вилата има цветни мазилки и много интересни орнаменти, което я прави най-пищната от всички подобни постройки на територията на някогашна римска Тракия. Предполага се, че вилата е била обитавана до към средата на 4 век, като се смята, че нейното разрушаване е свързано с големите опостушения в района на Адрианопол през 378 г.

Съвсем близо до античната римска вила Армира се намира друг много интересен и дори бих казала мистериозен обект – една антична могила, която е насипана върху каменна основа. Тя буди не по-малък интерес от този към самата вила Армира. Основата на тази могила е направена от ломен камък и хоросан. Най-вероятно тази могила се е използвала като семеен некропол от собствениците именно на вила Армира. Самата надгробна могила има височина от цели 16 метра и археолозите твърдят, че няма аналог на територията на България. Тя все още крие част от своите тайни и не е напълно изяснен нейният произход, но определено си заслужава да се посети. Тя впечатлява посетителите си с своите размери и интересни методи на строеж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин