Вила Армира – разходка в двора на благородник - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вила Армира – разходка в двора на благородник
Автор: Мира Янева

Докато копаели основите на язовир край Ивайловград през 1964 г., работниците се натъкнали на нещо, което най-малко очаквали – дворец на древноримски благородници. Както се оказва впоследствие, най-пищно украсеният дворец от това време, откриван някога по българските земи. Откритието било толкова важно, че строежът на язовира бил прекратен (истински прецедент за онези времена) и днес за този проект напомня само все още стърчащата наблизо водонапорна кула.


Наричат вилата „Армира“ по името на течащата наблизо река, покриват я да не се руши, но не я отварят веднага за посетители, тъй като се намира много близо до границата с вражеска капиталистическа Гърция.

Вила на това място се появява за първи път преди близо 2000 години, когато заради заслугите си тракийски благородник получава римско гражданство и вървящото в комплект с него разрешение да си построи имение. По-късно собствениците й се сменят и всеки я преобзавежда по свой собствен вкус. Единият от обитателите й (от II век) дори е поръчал семеен портрет на себе си и двете си дечица. Изображението е от мозайка и ще направи срещата ви с вила Армира по-близка - все едно сте открили избеляла снимка в стара, изоставена къща. Можете да гледате лицата на портрета и да се чудите как е минавал животът на тези хора, преселили се от Мала Азия в Родопите.

Няма смисъл да се преразказват мозайките във вила Армира – трябва да видите с очите си този дизайн от преди хиляди години – бани, спални, кабинет, трапезария. Може би най-впечатляващ е басейнът под открито небе с огромни размери (7 на 11 м) и ограда с изящен бял парапет. Водата стигала в басейна по специален водопровод и се затопляла от слънцето. Всъщност всички стаи в комплекса са разположени около басейна. Мраморните украшения и колоните пък са много близки по стил до тези в Библиотеката в Ефес – смята се, че по вилата са работили едни от най-прочутите за времето си майстори.

С всяка изминала година вила Армира все повече прилича на това, което е била преди 2000 години. От края на ноември 2013 г. посетителите ще могат да видят възстановена впечатляващата мозайка на Медуза Горгона (чийто оригинал изчезва след разкриването на вилата).

Полезна информация: Вила Армира се намира малко извън Ивайловград, по пътя към село Свирачи (където е открита тракийска могила), следвайте информационните табели. Работно време: без почивен ден от 9 до 17 часа. Входна такса: 5 лв. (за учащи и пенсионери 3 лв.)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин