Вила Романа дел Казале – дом на изящни мозайки и на първото изображение на бикини в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вила Романа дел Казале – дом на изящни мозайки и на първото изображение на бикини в света
Автор: Елена Исаева

В Италия не са никак малко местата, където могат да се видят изящни мозайки, запазени още от римско време. Остров Сицилия е дом на едни от най – важните мозайки в археологическия свят.

 

Вила Романа дел Казале е поредното приказно място на остров Сицилия, което пленява най – вече със своите изящни мозайки. Вилата не случайно е под егидата на ЮНЕСКО. В нея се намират най – добре запазените мозайки от римско време, които са оцелели и до нашни дни.

Вила Романа дел Казале – дом на изящни мозайки и на първото изображение на бикини в света
Снимка: pixabay.com

 

Мозайките обхващат изцяло подовете на всички зали във вилата, като тяхната обща площ е 3500 кв. м., което е повече от впечатляващо.

Огромният комплекс се намира в провинция Ена на около 5 километра от град Пиаца Армерина и се извисява на 697 метра надморска височина, сред красиви маслинови, бадемови и лешникови гори, което придава един допълнителен чар на мястото, в което определено ще се влюбите от пръв поглед.

Първите археологически разкопки на това място датират от 1929 г. В началото се разбира, че сградата е била притежание на видни аристократи и в последствие, поетапно се разкриват и красивите мозайки, с които вилата става известна в цяла Италия и дори в Европа. Тези мозайки са толкова важни и ценни, защото са сред най – големите по площ откривани до сега.

Над красивите мозайки е поставен купол, който да ги предпазва от различните атмосферни условия, като разкопките продължават и до днес, и постоянно се откриват още и още обекти. Мозайките на вила Романа дел Казале са сред най – посещаваните забележителности на приказния остров Сицилия.

Вила Романа дел Казале е била построена през първата половина на 4 век, върху основите на по – стар имот. Предполага се, че самата вила е била център на голямо земеделско имение, на територията на което са се произвеждали вино, зехтин и зърнени храни.

По големината и вида на помешенията, най-вече приказните мозайки, може да се заключи, че вилата е принадлежала на наистина много заможен род от високите етажи на римската аристокрация по онова време.

Археолозите смятат, че мозайките са се запазили в един наистина завиден вид за своите години, благодарение на голямо свлачище, което е затрупало цялата вила. Вилата е наистина много впечатляваща със своите около 50 помещения, като някои от тях са били използвани за административни цели.

Освен, че мозайките са много добре запазени, те представляват и различни образи и сцени от римската и гръцката митология, които са много детайлно изобразени.

Разкопките показват, че вилата е имала три основни етапа на строене. Най-главният от трите входа е бил наистина много внушителен, с колони от розов египетски гранит и голяма триапсидна сграда, която най – вероятно е служела за забавление на гостите на вилата.

Т. нар. „Голяма базилика“ е представителното помещение на вилата, където се намира и най – голямата мозайка на територията на целия обект. Тя има площ от 2000 кв. м.

Вила Романа дел Казале – дом на изящни мозайки и на първото изображение на бикини в света
Снимка: pixabay.com

 

Едно от най-интересните изображения е това, което наричат „Десет момичета по бикини“. Това е мозайка, на която са изобразени десет момичета по бикини, които сякаш играят някакъв спорт. Това е и най-оспорваната мозайка може би в целия свят, но определено това е първото изображение на бикини в света.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин