Виж Северното сияние преди да избледнее за 10 години - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виж Северното сияние преди да избледнее за 10 години
Автор: Peika.bg
Виж Северното сияние преди да избледнее за 10 години

Северното сияние е част от списъците с мечтани дестинации на милиони пътешественици по света. Но ако не сте планирали да осъществите тази точка през идната зима, ще трябва да почакате десетина години.

Не, Северното сияние няма да изчезне, но се очаква да избледнее през следващото десетилетие. Причината за това е, че красивите, играещи по нощното небе светлини са свързани с 11-годишен слънчев цикъл и се дължат на слънчевите изригвания. Яркото сияние през 2012-2014 г. се дължи на мощни изригвания в този период.

От Геофизичния институт към Университета в Аляска обаче отбелязват, че след 2016 г. ще има значително по-малко слънчеви изригвания, следователно и много по-слабо Северно сияние чак до 2024 или дори до 2026 г.

Така че работата е ясна – ако искате да видите Северното сияние, тази година е последният ви шанс за следващите 10 години.

Кога може да се види Северното сияние?

Оставени сте на милостта на природата. Северното сияние обича да си играе на криеница, затова останете поне седмица в района за наблюдение, а най-добре - две. Най-големи са шансовете ви от края на август до края на ноември и през февруари-март. Но истината е, че никой не може да даде никакви гаранции кога ще се появи сиянието.

    Прочетете още информация за Северното сияние. 

Ето някои от най-добрите локации, от които може да се наблюдава явлението:

Норвегия

21796

Норвегия е сред най-предпочитаните дестинации за туристите, които желаят да се полюбуват на Северното сияние. Градовете Тромсьо, Алта и Финмарк, както и островите Лафотен, са само част от местата, които предлагат отличен изглед към природния феномен.

Канада

5229

Тъй като северната половина от страната е разположена на Северния полюс, Канада е много добър избор за пътуване с цел Северното сияние. За най-кристална гледка се насочете към Нюфаундленд, Манитоба или Лабрадор.

Лапландия

8519

В Лапландия освен селото на Дядо Коледа се намира и първата в света обсерватория за наблюдение и изследвания на природния феномен. Тук можете да наблюдавате северното сияние в над 2/3 от зимните нощи, а в повечето хотели можете да поръчате на служителите да ви събудят, ако то се появи през нощта.

    Вижте пълния списък с най-добрите места за наблюдаване на Северното сияние.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин