Вижте издълбаните в скалите гробници в Иран - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте издълбаните в скалите гробници в Иран
Автор: Peika.bg

На 12 км северозападно от иранския град Персеполис се намира скалист хълм, където можете да видите гравирани, върху почти перпендикулярната фасада, орнаментирани релефи. 

Те са посветени на царете на Ахеменидското царство, съществувало в началото на 1000 г. пр. н. е.

Областта е известна като Накш-и-Рустам, а също и като Некрополис. Тя се считала за свещена планинска верига във вярванията на Еламитите.

Фасадите му се превръщат в гробници за 4-ма ахеменски владетели и техните семейства през IV и V пр. н. е., както и основен център на жертвоприношения и отбелязване на празници по време на съществуването на Сасанидската империя. Тя е наричана още Втора персийска империя и Неоперсийска империя, е персийска държава, съществувала от началото на III в. до средата на VII в.

Вижте издълбаните в скалите гробници в Иран
Снимка: flickr/Kamyar Adl

Най-старият релеф в Накш-и-Рустам е силно повреден и е на възраст от около 3000 години. Той представя бледо изображение на човек с необичайно украшение за глава, смятан от мнозина историци и изследователи за еламит. Изображението е част от по-голям стенопис, но повечето от него е премахнат. Човекът с необичайната „шапка“ от релефа дава на името на мястото Накш-и-Рустам, „изображението на Рустам“, тъй като причудливият и специфичен елемент от облеклото е оприличаван на митичния герой Рустам.

Според учените има и 5-а недовършена гробница, в която би трябвало да бъде положен Артаксеркс III. Той царувал 20 години, но според историци и специалисти на местната култура, е по-вероятно да е била предназначена за Дарий III-Кодоман – последният персийски владетел от рода на Ахеменидите. Той окончателно губи властта си при битката близо до днешното иракско селце Гавгамела, чието име му е дадено след катастрофалния поход на основателя на Персийската империя.

Интересен факт е, че гробниците били ограбени след завладяването на Ахеменидската империя от Александър Велики.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин