Вижте кое е най-голямото езеро на Балканите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте кое е най-голямото езеро на Балканите
Автор: Peika.bg
Вижте кое е най-голямото езеро на Балканите
Снимка: flickr/Fif'

Почти сме сигурни, че не знаете кое е най-голямото езеро на Балканския полуостров.

Става въпрос за Шкодренското езерото, което се разпростира на територия, сезонно варираща между 390 и 530 кв. км. По-голямата част от него разположена в Черна гора, a останалата – в Албания. Надморската му височина е едва 6 м, а бреговата ивица – 168 км; широчината му пък е 14 км, а дължината 48 км. Максималната дълбочина на Шкодренското езеро е 44 м, като то е разположено в криптодепресия, т. е. дъното му е под морското равнище на Адриатическо море.

В езерото се вливат 6 реки като най-голямата от тях е Морача (с дължина от 113 км) и се отводнява от река Бояна (още наричана Буна), чиято дължина е 41 км.

Вижте кое е най-голямото езеро на Балканите
Снимка: flickr/Fif'

По-голямата част от бреговата ивица е заблатена. Река Морача и нейният приток Зета представлява 62% от постъпващите води в езерото. Около 30% от водите на Шкодренското езеро са от подземни водоизточници.

Климатът в района на езерото е средиземноморски и се характеризира с мека и дъждовна зима. Средната температура през януари е 7,3 градуса; летата са сухи и горещи, а въздухът може да достигне температура от 40 градуса, докато тази на водата – до 27 градуса.

Вижте кое е най-голямото езеро на Балканите
Снимка: flickr/Fif'

Разположената в Черна гора част от езерото е обявена за резерват през 1983 г., а през 1996 г. е включено в Рамсарската конвенция за влажните зони.

Шкодренското езеро е дом на едни от най-големите птичи колонии в Европа, като там се срещат над 270 вида пернати, като сред тях са и някои от най-застрашените пеликани на Стария континент, както и местообитания на чайки и чапли. Шкодренското езеро изобилства от риби като например шаран, уклей и змиорки, а от 34 местни вида водни животни, 7 са ендемични.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин