Вижте най-атрактивния маршрут за катерене на Балканите! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте най-атрактивния маршрут за катерене на Балканите!
Автор: Peika.bg

Пътешествениците, търсещи нова доза адреналин, могат на се насочат към най-новото предизвикателство "Виа ферата Берим"!

Това е най-дългата спортно-туристическа атракция за катерене на Балканите. Намира се в Косово, община Зубин поток и бе открита официално през октомври. Разположена е в планината Мокра гора и вече е обявена за една от най-адреналиновите пътеки в Европа!

Маршрутът за катерене е дълъг 3 км и се състои от серия от стоманени въжета и стълби, закрепени в скалната повърхност. Всичко това се пресича на височина от 520 метра и води до връх Берим (1731 м). В маршрута са включени четири вертикални секции, едната от които минава през пещера в скалите, както и два висящи моста, построени над бездна. Цялото изминаване на новата атракция отнема около 5-6 часа. Времетраенето зависи най-вече от физическата подготовка на хората и климатичните условия.

Директорът на Института за териториално икономическо развитие - Драгиша Миячич заяви, че "Виа Ферата Берим" функционира от 2015 г., но сега е изцяло завършена. Очаква се до 2020 г. тя да се превърне в една от най-посещаваните адреналинови атракции в Европа.



Районътоколо "Виа ферата Берим" е пълен с много красиви природни забележителности, сред които езерото Газивода. Там можете да практикувате каяк или парапланеризъм. В планината Мокра гора има изградени над 100 км маркирани пътеки за пешеходен туризъм, както и 120 км за планинско колоездене. Заповядайте в Косово и няма да съжалявате!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин