Вкусът на Барселона - 5 неща, които да опитате - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вкусът на Барселона - 5 неща, които да опитате
Автор: Peika.bg
Вкусът на Барселона - 5 неща, които да опитате
Снимка: pexels

Испания е пълна с вкусни храни, които да опитате. Всеки град и регион имат свои собствени специалитети, но ако сте планирали пътуване до Барселона, този списък е добро начало. Повечето от тези ястия и напитки са лесни за намиране навсякъде в испанската столица. 

Естествено, испанската кухня не се изчерпва с тези 5 неща, но са добри за начало:

Гаспачо

Тази популярна супа от района на Андалусия (автономна общност на Испания), известна с това, че се сервира студена, има много различни влияния от Гърция и Рим, но също и от мавританската и арабската култура.

Оригиналната супа представлявала стар хляб, смесен със зехтин и чесън, с малко течност като вода или оцет, които се счукват в хаванче. Добавят се и различни зеленчуци, както и бадеми. 

Тази супа еволюира в различни разновидности, като най-популярната в света е тази на базата на домати, сервирана студена. В някои региони на Испания се сервира и затоплена. 

Сега Гаспачо е по-скоро общ термин за студена супа, която има зеленчукова или плодова основа или и двете, и има подобни подправки на традиционните. 

Едно от най-добрите места да опитате традиционно доматено Гаспачо е Барселона. Предлага се в почти всеки ресторант, предлагащ местна кухня и е чудесен вариант за топлото време. 

Паеля

Паелята е испанско ястие с ориз, което включва различни комбинации от зеленчуци и меса, характерно подправени с шафран, но има и други подправки в зависимост от рецептата и областта в Испания, от която идва.

Казват, че ястието Паеля е перфектен съюз между 2 култури, римляните за тигана и арабите, донесли ориза.

Има една стара история за това как слугите на мавританския крал са създавали оризови ястия, като са смесвали остатъците от кралските банкети в големи тенджери, за да ги вземат вкъщи. Някои казват, че думата "паеля" произлиза от арабската дума „baqiyah“, което означава остатъци.

Терминът "паеля" всъщност се отнася до съда, в който се готви. Още в древния санскритски език терминът Pa означава... да се пие, а римската култура е направила думи като Patera, Patina, Patella, които могат да означават съд за пиене или съд с други кулинарни функции. 

Повечето експерти са съгласни, че ястието е разработено в испанския град Валенсия. А един от най-популярните варианти на паеля е този с морски дарове. 

Тапас

Ако има един аспект от испанската кухня, който е най-известен по света, това е обичаят да се ядат тапас. Днес тази кулинарна традиция се възпроизвежда в барове и ресторанти по целия свят. 

Има много митове и погрешни схващания около емблематичните тапас и мнозина не са съгласни какво се счита за тапас днес. Истината е, че в Испания обичаите около яденето на тапас се различават значително между регионите и бихте имали много различно изживяване, като ядете тапас в Барселона, отколкото в Гранада, например. Но едно нещо, с което повечето хора могат да се съгласят, е, че тапас обикновено се отнася до малка порция храна. Всъщност размерът е един от основните начини да се определи дали нещо е тапас или не.

На много места в Испания тапасът традиционно се смята за малка закуска или предястие, което хората хапват в баровете преди вечеря или за обяд през уикендите. Тъй като много хора в Испания се хранят по-късно, отколкото в други европейски страни (около 21 или 22 часа), това оставя достатъчно време да се насладите на леко предястие преди вечеря.

Има много разкази за това как се е появил обичаят да се ядат тапас, много от които включват средновековни крале и други исторически личности. И както винаги, различните региони на Испания поотделно твърдят, че са родното място на емблематичната испанска традиция. Какъвто и да е произходът на тапас, трудно е да си представим, че изобретателите биха могли да предположат популярността, на която обичаят ще се радва през идните векове. Днес ресторантите в стил тапас стават все по-популярни в целия свят. 

Чурос

Вкусът на Барселона - 5 неща, които да опитате
Снимка: pexels

Чуросите имат дълга история, датираща поне от 16-ти век. Испанските чурос съществуват от векове и са претърпели много промени с течение на времето. Оригиналните чурос били просто пържени тестени топки, оваляни в захар. Днес чурос се предлагат в много различни форми и размери и често са пълни с шоколад, дулче де лече или други сладки пълнежи. Те са популярно лакомство в Испания и други испаноговорящи страни и често се сервират с кафе или горещ шоколад.

Сангрия

Историята на сангрията всъщност е доста ясна. Преди повече от 2000 години римляните са преминали през Иберийския полуостров и са засадили лозя по пътя. Тъй като водата по това време не била безопасна за пиене, било обичайно да се подсилва с алкохол, за да се унищожат всички бактерии.

Първите сангрии вероятно са били силно разводнени смеси от вино, вода, билки и подправки. Римляните са добавяли всичко, за да убият бактериите във водата и да прикрият вкуса на виното. Името на напитката идва от испанската дума sangre (която сама по себе си идва от латинското sanguis), или кръв, и се отнася до тъмния ѝ цвят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин