Вкусът на Швейцария- 10 неща, които трябва да опитате - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вкусът на Швейцария- 10 неща, които трябва да опитате
Автор: Peika.bg
Вкусът на Швейцария-  10 неща, които трябва да опитате
Снимка: Unsplash

С четири официални езика, но с ясно изразено чувство за национална идентичност, Швейцария е смесица от култури и в същото време страна, която пази своите традиции. Това важи с пълна сила и за швейцарската кухня.

Съседните държави- Италия, Германия, Франция и Австрия- оказват влияние върху швейцарската кухня, но швейцарците също обичат да хапват храни, характерни за тяхната територия. В местната кухня се използват предимно говеждо и млечни продукти от алпийските пасища, риба от Женевското езеро, пшеница от „житницата“ на страната, регион на север от Лозана, и плодове от слънчевите швейцарски равнини. В страната също има много лозя. Поради тази причина виното е важна част от културата на швейцарците. 

Вижте храните и напитките, които задължително трябва да опитате, когато посетите Швейцария:

1. Фондю 

Ястието, което най-много се асоциира с Швейцария е фондюто. Името му произлиза от френския глагол "fondre", което означава "да се разтопи". Предлага се в ресторанти в цялата страна, а в някои планински села дори има автомати за пакети със смес за фондю за приготвяне у дома. 

Класическото швейцарско фондю е "moitié-moitié", което означава, че половината от сиренето е Грюер, а другата половина- Вашрен Фрибуржоа. Сиренето се разтапя в "какелон", специален съд за фондю, заедно с малко бяло вино, чесън и кирш (вид алкохолна напитка, наподобяваща ракия). Тази смес от разтопени сирена се сервира с кубчета хляб, които се потапят в нея с помощта на изключително дълги вилици. 

Фондюто обикновено се хапва през зимата, докато раклет е подобно ястие, което се консумира през цялата година. Сирене Раклет дю Вале се поставя на специална машина, която разтапя горния слой. След това се остъргва и се поднася с няколко варени картофа, корнишони и маринован лук. 

Ресторант Les Armures в Стария град на Женева е известен със своето фондю и раклет. 

2. Рьощи

Рьощи е традиционно швейцарско ястие, което се състои предимно от картофи. Наподобява картофена торта. Приготвя се от настъргани картофи, оформени като торта и се добавят различни продукти- колбаси, гъби, яйца, сирене. Това ястие се яде в цялата страна и може да се хапва както като отделно яситие, така и като гарнитура на наденички и други месни специалитети. 

Ако искате да опитате трацидионно швейцарско Рьощи, посетете Zeughauskeller в Цюрих, традиционна таверна, която предлага най-различни разновидности Рьощи. 

3. Filets de perche

В Женевското езеро има много риба, включително пъстърва, костур и фера, така че в този регион преобладават рибните специалитети. Поръчайте си класически filets de perche meunière и ще получите около десет филета от малка риба, поднесени в сос от лимон и масло с пържени картофки отстрани. Имайте предвид обаче, че ястието е толкова популярно в наши дни, че търсенето надхвърля предлагането и голяма част от рибата се внася, а не се лови от езерото.

Ако искате да опитате традиционно швейцарско рибно ястие, посетете Café de la Poste в Лутри. 

4. Älplermagronen

Älplermagronen е швейцарската версия на американските макарони със сирене. Това ястие всъщност е изобретено от швейцарските фермери, които имали нужда от въглехидрати, за да имат сили да работят. Представлява комбинация от паста и кубчета картофи в богат сос от сирене и сметана, поднесени с хрупкав пържен лук и ябълков сос. Вероятно ябълковият сос ви се струва малко странно допълнение, но се комбинира много добре със соса. Благодарение на ябълковия сос, ястието става една идея по-леко, тъй като Älplermagronen е доста тежка храна.

Ще намерите версия на това ястие в много планински ресторанти, включително в Engstligenalp близо до Аделбоден.

5. Опитайте разнообразието от колбаси в Швейцария

Наденичките са неизменна част от швейцарската кухня. Братвурстът е наденица от свинско и телешко месо с блед цвят. Тази наденица се поднася с горчица и хляб и се хапва на всеки фестивал. 

Schüblig е пушена свинска или говежда наденица, която се пече на скара, и е една от най-популярните наденици в Швейцария, заедно с братвурста. 

Традиционно ястие във френскоговорящите части е Papet Vaudois, наденица от свинско и зеле, приготвена с праз и картофи.

Не пропускайте да опитате и Cervelat, националната наденица на Швейцария. 

Le Vaudois в Лозана е подходящо място да опитате Papet Vaudois. 

6. Поглезете се със сладкиши в Грюер

Макар че Грюер е град, известен със своето сирене, там се прави и специална сметана, известна като "double cream". Сметаната се прави от мазнината от млякото, от което се прави сиренето Грюер. Тя е много гъста и мазна. Комбинира се перфектно с лекия и въздушен меренг в традиционен швейцарски сладкиш. Този класически швейцарски десерт е толкова обичан, че всяка година в Грюер има дори фестивал на double cream. 

Можете да опитате този сладкиш в ресторант Le Chalet de Gruyères. 

7. Хапнете ризото или полента

Силно повлиян от съседна Италия, южният швейцарски кантон Тичино е малко по-различен от останалата част от страната. В повечето ресторанти се сервира ризото и полента, а в област Vallemaggia дори се отглежда ориз. Кестените са друг местен продукт, използван за приготвяне на сладкиши, мед, конфитюр, както и vermicelles, десерт с пюре от кестени, който е популярен в цяла Швейцария.

Насладете се на традиционни за региона ястия в популярния Grotto Morchino. 

8. Изпийте чаша швейцарско вино

Швейцария не е известна в международен план като винопроизводител, но ако посетите страната, ще видите огромни площи, покрити с лозя. Всъщност швейцарците произвеждат вино и то е доста хубаво. В страната има шест винарски региона и над 1500 производители. Швейцарското вино обаче не е предназначено за износ. 

Шасла Доре е най-разпространеното бяло вино, а Пино ноар и Мерло са най-често срещаните червени вина. 

Ако не консумирате алкохол, опитайте популярната швейцарска безалкохолна напитка Rivella, която се прави от млечна суроватка, или билковите чайове, направени от алпийски цветя и билки. 

Опитайте швейцарските вина в ресторант Tout Un Monde в Grandvaux, чиято красива тераса е с изглед към лозята, откъдето идва виното.

9. Не забравяйте шоколада

Швейцария беше пионер в разработването на млечен шоколад и твърди шоколадови блокчета. Благодарение на големи имена, включително Nestlé, Lindt и Cailler, чиито седалища са в Швейцария от над 150 години, страната се слави като един от най-големите производители на шоколад. 

Във всеки швейцарски град има магазини за шоколад, така че можете да опитате швейцарски шоколад на всяка крачка. 

10. Вегетарианска и веганска храна 

Страната е известна с любовта си към млечните продукти, така че намирането на веган ястия е сравнително трудно, но за сметка на това, има хиляди швейцарски вкусотии, които не съдържат месо. Става въпрос най-вече за ястията със сирена. Въпреки това през последните години тенденцията за консумация на растителна храна обхваща и Швейцария. Появяват се все повече ресторанти и магазини, предлагащи веган продукти. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин