Водопад Самодивското пръскало – легенди от Западни Родопи - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопад Самодивското пръскало – легенди от Западни Родопи
Автор: Мария Ангелова

Едва от няколко години може лесно и бързо да се стигне до един от най-високите водопади в РодопитеСамодивското пръскало.

Намира се в Западните Родопи, на 2-3 км от Девин, и носи името си заради древните легенди за самодиви, които обитавали района около крепостта Калето.

Днес не е задължително да сте самодиви, за да достигнете в подножието на водопада – до него има изградена екопътека, която преминава през горист склон. Изградени са дървени мостчета и стълби, но все пак непременно носете удобни обувки, защото пътеката може да е хлъзгава.

Самодивското пръскало е високо около 50-60 м, като водата пада на няколко каскади и се влива в река Девинска.

Най-доброто време за посещението му е април-юни, през лятото водата намалява.

Полезна информация: За да стигнете до водопада Самодивско пръскало, влизате в Девин и точно преди да минете по моста, който води към центъра (широко пространство със сградата на Общината, голям хотел и магазини), свивате вляво (има кафяви табели за минералните бани) и карате само направо, докато стигнете комплекс с басейн в местността Струилица. Паркирате и продължавате пеш по екопътеката Струилица – Калето – Лъката, като внимавате за табела, която сочи отбивка вдясно към водопада (ще се ориентирате къде да свиете по беседката отляво и бялата сграда срещу нея). Оттук до водопада има около 15-10 минути ходене. След това се върнете и изминете цялата екопътека, по която има мостчета над река Девинска, беседки, места за палене на огън.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин