Водопади, каньони и биолуминесценция: природните чудеса на Пуерто Рико - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопади, каньони и биолуминесценция: природните чудеса на Пуерто Рико
Автор: Peika.bg
Водопади, каньони и биолуминесценция: природните чудеса на Пуерто Рико
Снимка: pexels

С богатството си от спиращи дъха пейзажи, буйни гори, мъгливи планини и зашеметяващи водопади, няма недостиг на вълнуващи приключения за любителите на природата в Пуерто Рико. От биолуминесцентни заливи, които осветяват нощта, до крайбрежни пещери, природните чудеса на острова ще ви оставят без думи. 

Независимо дали сте търсач на приключения или искате да се насладите на красотата на природата, най-добрите природни чудеса на Пуерто Рико ще ви пленят и вдъхновят. Пригответе се да се потопите в свят на чудна красота и да се насладите на богатите и разнообразни екосистеми на острова.

Разгледайте водопадите в Националната гора El Yunque

Националната гора El Yunque е единствената субтропична дъждовна гора в Националната горска система на Съединените щати и е дом на разнообразна флора, фауна и водопади. Посетителите могат да се разходят по много живописни и добре маркирани пътеки и да спрат, за да се полюбуват на извисяващите се дървета, живи цветя и бързи потоци.

Докато влизате в парка, не пропускайте La Coca Falls, точно до път PR-191, точно след входния контролно-пропускателен пункт. Водопадът с височина около 30 метра е впечатляващ, което го прави чудесно място за снимки. За по-различно изживяване се насочете към Juan Diego Creek, където кратка пътека се вие през гората покрай по-малки водопади и басейни. Ще бъдете възнаградени със 7-метров каскаден водопад, в чийто плитък басейн можете да поплувате.

Полюбувайте се на светещите в тъмното биозаливи

Пуерто Рико е дом на три от най-известните биолуминесцентни заливи в света: Mosquito Bay във Vieques, La Parguera в Lajas и Laguna Grande във Fajardo. Биологичните заливи са пълни с малки микроорганизми, наречени динофлагелати. Когато бъдат обезпокоени, „динозите“ излъчват ярка синьо-зелена светлина, създавайки магическа, неземна светлина, която може да се види, когато карате каяк, лодка или просто плискате във водата. Планирайте внимателно пътуването си; най-доброто време да видите биолуминесценцията е по време на новолуние, когато небето и водата са най-тъмни.

Насладете се на гледките в Куева дел Индио в Аресибо

Не пропускайте гледките към Куева дел Индио, пещера на брега на морето на скалистото северно крайбрежие на Пуерто Рико. Мястото някога е било използвано от Taínos (първоначалните жители на Пуерто Рико) и древни петроглифи, които предхождат пристигането на Колумб през 1493 г., все още могат да бъдат намерени тук.

Въпреки че вече не можете да се качите в пещерата (и не ви препоръчваме да опитвате), все още можете да се възхищавате на впечатляващия ѝ вход, извисяващи се скали и огромна дупка. Сложните скални образувания са се образували от ерозия в продължение на хиляди години и можете да разгледате всички арки, очи и дори естествен мост, докато се разхождате. 

Разходете се по най-дълбокия каньон в Пуерто Рико

Cañón San Cristóbal е най-дълбокият каньон на Антилите, достигащ до 230 метра дълбочина. Това място е за опитни ентусиасти, които се наслаждават на предизвикателни преходи през тучни пътеки, отвесни скални стени и бързи потоци и водопади. Река минава през дъното, образувайки живописни водопади и освежаващи басейни за туристи. 

Слизането и изкачването не са никак лесни и се извършват най-добре с местен водач на организирана обиколка. 

Подходящи за семейства водопади в Гозаландия в Сан Себастиан

Гозаландия е един от най-популярните водопади на острова, особено за семейства с деца или хора с ограничена подвижност, тъй като достъпът до водопада е сравнително лесен. От зоната за платен паркинг е само на пет минути пеша по добре поддържана пътека до първите водопади. Можете да плувате чак до водопада - извисяващ се на около 20 метра.

Продължете по пътеката покрай първите водопади за около 10 минути и ще стигнете до горните водопади. Те обикновено са по-малко претъпкани, но като цяло има доста туристи, така че е добре да ги посетите рано сутрин.

Изживейте Playa Negra във Виекес

Playa Negra, известен също като Black Sand Beach, е живописен плаж, разположен в островната община Vieques. Уникалният черен магнитен пясък (донесете магнит, за да го изпробвате!) е създаден от вулканична скала и придава на плажа отчетлив и визуално поразителен външен вид, който го отличава от другите плажове в Пуерто Рико.

От паркинга са около 10 до 15 минути пеша. Макар и бял в началото, пясъкът става черен, докато вървите към плажа и контрастира поразително на фона на златните скали и сините води.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин