Водопади около София – 12 идеи за уикенда (+1 бонус) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопади около София – 12 идеи за уикенда (+1 бонус)
Автор: Мария Ангелова
Водопади около София – 12 идеи за уикенда (+1 бонус)

Водопади около София, където да се разхладите


Ако живеете в София и нямате идеи за уикенда, ние винаги имаме. 

Разходките до водопади са ни любими, защото там през лятото е хладно, през есента е пъстро и уютно като на родопска черга, а през пролетта е толкова свежо, че ти се иска да си напълниш от този въздух в буркани. 

С влак, автобус или кола, време е за водопадане!

Ето няколко идеи за водопади около София (радиус до 150 км):

Боянски водопад

Разстояние от София: 24 км са от Президентството до водопада, пеша от центъра на Бояна до водопада - 2 часа

Транспорт: автомобил или градски автобус

5634

Най-близкият до София водопад, до който спокойно се стига с градски автобус 64. От Природен парк „Витоша“ са предвидили, че не всички посетители ходят през ден по чукарите и до Боянския водопад има маркирани две пътеки – по-стръмна и по-полегата. Стръмната наистина е стръмна, следвайте табелите за тази, която ви приляга на физическата форма, да не охкате после. Самият Боянски водопад е висок 15 м и е най-впечатляващ напролет. След основното падало има още няколко речни прага, където водата образува красиви скокове. Изумително е как дори в най-жарките летни дни с всеки метър приближаване към водопада усещате как температурата на въздуха се понижава. Оттам можете да продължите и към други интересни обекти във Витоша.

Научете как се стига до Боянския водопад. 

*

Водопад Скакля и Вазовата екопътека (Искърското дефиле)

Разстояние от София: 50 км

Транспорт: автомобил, автобус, влак + 1 час пеша

39368

Широколистните гори на Искърското дефиле са вдъхновили Вазов да напише едни от най-хубавите си разкази. Не е нужно дълго да търсите стъпките на поета – по тях е изградена Вазовата екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе и е единственият път, по който може да се стигне до водопада Скакля. Точно тук Вазов е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“ с прототип местен жител. Водопадът е висок 120 м и е четвърти по височина в България. Най-добро време да видите водопада е след топенето на снеговете, когато има много вода. През зимата Скакля замръзва и се превръща в любимо място за ледено катерене.

Прочетете подробни упътвания как се стига до водопада Скакля.

*

Водопад Под камико край село Бов (Искърското дефиле)

Разстояние от София: 50 км

Транспорт: автомобил, автобус, влак + 1,5 часа пеша

11948

През 2012 г. се появи нова екопътека в Искърското дефиле – до 40-метровия водопад Под камико. Може би сте чували за гара Бов и за внушителния 120-метров водопад Скакля. Слизате на същата гара, но продължавате от другата страна. Маршрутът не изисква голямо усилие, тъй като теренът е лесен за изкачване. Пътеката тръгва от село Гара Бов и правейки кръг, се връща в него. Началото е при стадиона на селото. Нагоре има и друго село, което се казва Бов и докъдето всъщност ще ви отведе екопътеката.

Информация как се стига до водопад Под камико.

*

Водопад Боров камък (Искърското дефиле)

Разстояние от София: 110 км

Транспорт: автобус или кола, + 2,5 часа пеша

40094

Боров камък е една от първите екопътеки в България и, ще се уверите, една от най-красивите. По пътя ви очакват дървени мостчета и стълби, а накрая – възможност да се изкъпете във водопад. Изходен пункт е село Згориград. За около 2 часа стигате до водопад Боров камък (63 м), който е пълноводен почти целогодишно. Пътеката се промъква зад водната завеса и преминавате на другия бряг (а може и да се изкъпете сред пръските на водопада). Още стълби ви отвеждат до върха на отвесната скала, откъдето можете да видите долината и покривите на згориградските къщички в далечината, а отвесните скали на Вратцата в дъното завършват картината.

Информация как се стига до водопад Боров камък.

*

Чипровски водопад и екопътека Деяница (Северозападна България)

Разстояние от София: 130 км

Транспорт: автомобил, автобус + 1,5 часа пеша

40076

Дълбоко ждрело, дъх на диви гъби, песен на падащите води, пеещи птички. Саламандри, които преминават бавно и необезпокоявани, като прегърбени старци, сякаш широката пътека е тяхна. По пътя към високия 18 метра Чипровски водопад ще минете и покрай разрушения по време на Чипровското въстание Гушовски манастир.

Прочетете подробни упътвания как се стига до Чипровския водопад.

*

Водопад Дуршин скок (Северозападна България)

Разстояние от София: 135 км

Транспорт: автомобил до хижа Копрен (или пеша 1,5 часа от село Копиловци) + 30 минути пеша от хижата до водопада

18724

Този водопад се намира почти на границата със Сърбия, недалеч от Чипровци. Най-добрата изходна точка е уютната хижа Копрен, откъдето имате 30-40 минути през гората (има достатъчно табели) до невисокия, но много красив водопад Дуршин скок. Той е част от Копренските водопади, към които се броят също Воден скок и Ланжин скок.

Прочетете подробни упътвания как се стига до водопад Дуршин скок.

*

Водопад Скока и екопътека Под пръските на водопада (край Тетевен)

Разстояние от София: 110 км

Транспорт: автобус или кола + 600 м пеша

21856

По екопътека Под пръските на водопада е много вероятно да се срещнете с мили горски същества – дъждовници. Популацията им е достатъчно забележителна, за да се обозначи с табела в началото на екопътеката. Можете да минете цялата екопътека пеща (от кв. Козница са 4 км) или да стигнете до края на асфалта с кола и да изминете последните 600 м пеша. Водопад Скока е висок 30 м и до него се стига през каньона на река Козница.

Прочетете повече за водопад Скока и екопътека Под пръските на водопада.

*

Водопад Варовитец край Етрополе (Етрополски Балкан)

Разстояние от София: 80 км

Транспорт: автобус или кола

15722

Снимка: "Българските водопади. Фото пътеводител"

12-метровият водопад Варовитец се намира непосредствено задманастира „Света Троица“. Водопадът не е висок, но е широк и водата тече на много струйки и нива. До манастира се стига по асфалтов път на 4 км от Етрополе.

Прочетете как се стига до водопад Варовитец.

*

Водопад Полска Скакавица (край Земен)

Разстояние от София: 100 км

Транспорт: влак или кола

13657

Водопадът Полска Скакавица се намира в Земенската планина, точно под едноименното село Полска Скакавица. Реката, която го образува, се казва Широки дол и се влива в Струма. Височината на пада е около 50 метра - не е скромно, имайки предвид мащабите на българските водопади.

Прочетете как се стига до водопад Полска Скакавица.

*

Водопад Горица край село Овчарци (Рила)

Разстояние от София: 70 км

Транспорт: автобус (само от Самоков, Дупница, Сапарева баня) или кола

953

Едно от нещата, с което най-много се гордеят в село Овчарци, са седемте водопада, които се намират съвсем наблизо, в северното подножие на Рила. Най-красив сред тях е Горица, чиито води падат от близо 40 метра височина и се разбиват на фин облак от пръски. Красиви легенди и предания разказват за съдбата на местността – разпитайте жителите и може да чуете още някоя.

Прочетете как се стига до водопад Горица край село Овчарци. Може да увеличите разходката си с маршрут Овчарци – Ресилово – Цари Мали Град.

*

Костенски водопад край село Костенец

Разстояние от София: 75 км

Транспорт: кола (намира се на 7 км от град Костенец, до който има влак)

Костенският водопад се намира в покрайнините на село Костенец, около Вили Костенец, и е вдъхновил самия Иван Вазов за няколко творби. Костенският водопад е разположен по поречието на река Чавча (известна още като Стара или Костенска) река. Водните струи падат от височина 10-12 метра. Водопадът е най-пълноводен през април и май, заради топенето на снеговете, но си заслужава да се види по всяко време на годината. До водопада е направена удобна пътека, около която има масивни дървени парапети, пейки, както и беседка над самата река. Нощем тази пътека е много добре осветена като над реката и под водопада има светлинни ефекти.

Прочетете подробна информация за Костенски водопад.

Вижте и нашата идея за маршрут около Костенски водопад.

*

Хайдушки водопади

Разстояние от София: 78 км

Транспорт: кола (намира се на 9 км от град Берковица, до който има влак)

Хайдушките водопади представляват няколко малки водопада с височина не повече от 2-3 м. Намират се на 9 км западно от град Берковица. Те са част от екопътеката "Хайдушки водопади". Край водопадите има панорамни площадки, беседка и огнища, които са удобни за пикник.

Водопади около София – 12 идеи за уикенда (+1 бонус)

БОНУС: Извор Живата вода край село Боснек (Витоша)

Разстояние от София: 45 км

Транспорт: автобус (от Перник) или кола + 1,5 часа пеша

30183

Това не е водопад, но е не по-малко интересен воден обект около София. Тръгнете по следите на един извор с приказното име Живата вода, за да видите има ли нещо живо там наистина. Казват, че водата му излиза на тласъци с променлива сила, като понякога напълно секва. Легендите разказват, че водата спира, когато грешен човек се доближи. Науката пък твърди, че карстовият извор събира водите си в подземна кухина преди да излезе на повърхността и когато кухината се изпразни, й е нужно време, за да се напълни отново. Науката е скучна понякога. По-забавно е да се придържате към барометъра за грешници. Пътеката от село Боснек до извора е отлично маркирана, с пейки и маси за отдих, а в края има беседка и място за палене на огън.

Разберете повече как се стига до извор Живата вода край Боснек.

***

Открийте още идеи за водопади в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин