Водопадите на Маджарово - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопадите на Маджарово
Автор: Елена Исаева

Маджарово е най-малкият по големина град в България. Той е малко миньорско градче, разположено на дъното на отдавна угаснал вулкан и е заобиколен от високи червеникави скали. Котловината, образувана във вулканичния кратер е изключително живописна. Намира се в южната част на страната ни, в област Хасково, в близост до река Арда. Някога при развитието на минно – добивното дело, градът е бил изключтително оживен. Днес вече не е така, независимо от красивата девствена природа, която е разположена наоколо.

Градът има древна и мистична история. В историческия музей можете да научите какви са били традициите и историята на тракийското население в Източните Родопи, както и бита и културата на жителите на Беломорска Тракия. Тук има много редки находки, както за далечното минало, така и за съвременната история на града. Също така има и макети на минните галерии и експонати на минерали добивани наоколо.

Водопадите на Маджарово
Снимка: wikipedia.org

Природата около Маджарово е уникална, няма сходна на себе си на друго място на територията на България. Градът е обграден с величествени скали, в които гнездят белоглави и египетски лешояди. А в района между Маджарово и село Бориславци, се намират най-красивите меандри на река Арда.

Освен познатите неща за този български град, той се гордее и с два красиви водопада, които се стичат съвсем близо от последните къщи на градчето.

През зимата и особено през пролетта, когато валят поройни дъждове и снеговете се топят, водопадите са изключително красиви. Дебитът им е много голям, падат шумно, с голяма сила, а пръските им образуват красива пелена – дантела. През лятото обикновено пресъхват.

Единият от водопадите представлява водна каскада, достигаща до височина 40 м., като водата се стича на няколко струи и има форма на метла. Втоирият наподобява на първия по начина на стичането на водите, но той е сравнително по-нисък – достига едва до около 12 м. височина. От която и страна да застанете, те са много красиви, но достъпът до тях не е обезопасен, затова внимавайте, ако сте решили, че на всяка цена искате да ги видите. Бъдете бдителни и не искайте максималното - да направите снимки от всики всевъзможни ъгли. Мястото е усоийно, мокро и хлъзгаво.

Отбивката за водопадите е много близо до табелата за влизане в Маджарово. На кръговото вземете третия изход, след известно време ще се озовете на У – образно кръстовище и на него трябва да завиете наляво. Пътят е черен, а по него ще стигнете до овчарници. От там продължавате пеша, разстоянието не е голямо, но се движете внимателно, защото има кучета, а и както писах по-горе, там винаги е мокро и хлъзгаво. Воддопадите изкушават и примамват да ги заснемете от различни страни, защото откъдето и да ги погледнете са много красиви и различни, сякаш разглеждате няколко водопада. Разбира се с по-голяма бдителност, всичко е възможно да се изпълни, а направените фотографии ще ви останат за спомен.

Районът около Маджарово предлага голямо разнообразие от природни забележителности, природата в региона е щедра, местата са униклани и много различни сами по себе си.

За тази дестинация бих ви препоръчала да си предвидите поне две нощувки, за да може да разгледате повечето от забележителностите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин