Военно-историческа възстановка „150 години Бузлуджанска епопея“ - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Военно-историческа възстановка „150 години Бузлуджанска епопея“

На 14 юли хиляди родолюбиви българи почетоха подвига на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на четата, останала безсмъртна в последната си тежка битка в подножието на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа).

„Пет тежки сражения, последното от които тук, под върха, по пътя към безсмъртието. Като пример за следващите поколения борци за народна свобода.“, припомни в словото си храбрия живот на героичните четници д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Той определи саможертвата им като „символ на стремежа на българския народ към свобода и незамисимост“ и прикани българите и днес понякога да си задаваме въпроса „Достойни ли сме пред делото им?!“. „Обичайте Родината! Помнете героите на България и се равнявайте по тях!“, призова д-р Ангелов.

Тържествата на Бузлуджа започнаха със заупокойна молитва за загиналите герои и славния им войвода. Бяха поднесени венци и цветя от патриотични организации и родолюбиви българи. Всички те сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на Хаджи Димитър и неговата чета.

Честванията бяха белязани от валидиране на юбилейна пощенска карта за бойния път на четата, издадена от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“. За официалната церемония на специалния филателен продукт бе разкрита временна пощенска станция на върха от Даниела Георгиева, ръководител на Областна пощенска станция – Стара Загора.

С огромен интерес публиката наблюдава внушителната военно-историческа възстановка „150 години Бузлуджанска епопея“ от последния неравен бой на славната чета, представена от 150 участници от регионални клубове на Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“ и Сдружение „Хайдути“.

С авторско стихотворение поздрави присъстващите правнучката на загиналия четник Никола Стоянов Венета Даскалова.

Тържественият ден за казанлъчачни и техните гости започна с поклон пред обновения от младежи барелеф на Стефан Караджа на едноименната улица в града. Пред множеството за героя говори директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. „Страшна хала! Такъв смел човек, неустрашим Стефан Караджа!“, припомни той думите за героичния български боец на знаменосеца на четата Христо Македонски, по чиито записки бе разиграна и битката под върха.

След освещаване на обредния курбан, честванията на Бузлуджа, организирани от Община Казанлък, НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и ИМ“Искра“ за първи път продължават със събор-надпяване „Балканът пее хайдушка песен“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин