Волтера - магия в сърцето на Тоскана - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Волтера - магия в сърцето на Тоскана
Автор: Евелина Миленова

Волтера е град в Тоскана, често описван като магически и мистериозен.

Тук могъщи фамилии като Медичите се срещат с хилядолетни вампири (четирилогията „Здрач“ ). Градът има почти 30 века история, запазил доказателства за всички периоди и владичества.

Богато историческо наследство

Още докато се приближавате към Волтера ще видите средновековната крепостна стена, която обгражда целия исторически център. През Порта ал‘Арко (Porta all’Arco), наследство от етруските, можете да влезете в града, в света на митичните създания. Докато се разхождате из тесните, криволичещи калдъръмени улички сред редици от каменни сгради, не е трудно да си представите нещо невероятно да се случи тук.

Рали по стръмните склонове на града

Продължете напред и не позволявайте големият наклон да ви стряска! Много средновековни градове в Тоскана са строени именно на върха на някой хълм със стратегическа цел. Днес това носи добавени предимства. Едно от тях са прелестни гледки във всички посоки. А друго – градчето се използва за провеждане на ралита. Ние станахме свидетели на едно рали за ветерани. Докато пенсионирани състезатели профучаваха покрай нас с почти несъобразена скорост, до тях седяха безстрашни баби, които ги навигираха.

Алабастър и джелато

Историческият център е достатъчно голям, за да предложи разнообразни атракции. Направете си една приятна разходка със сладолед в ръка и потърсете някой магазин,  в който продават различни изделия от алабастър. Волтера дори е наричан Градът на алабастъра, защото обработването на този минерал е традиция тук от векове. А колкото до сладоледа – съветвам да бъде маскарпоне с Нутела от джелатерия L’isola del gusto, която се намира на ъгъла между Via Giacomo Matteotti и Via Antonio Gramsci. Истинското джелато не е замръзнало, има кремообразна текстура и не се гребе с лъжица за сладолед, а с шпатула.

Най-прекрасният залез

Ако сте стигнали до сърцето на Тоскана, то е абсолютно задължително да посетите Театро ди Велабона (Teatro di Vallebona). Това са внушителните останки на римски амфитеатър, който бил изграден през 1-ви век преди Новата ера. Археологическият парк също си заслужава заради спокойната атмосфера и красивите гледки. На изток се вижда величествената крепост на Медичите - Маскио (Maschio). Тя обаче не е туристическа атракция, а затвор. На запад се открива прекрасна гледка над града на фона на безкрайното небе. Не би било твърде смело да кажа, че единственото нещо, което превъзхожда изгрев над Тоскана, е залез над Тоскана. Този парк и съседната му улица (Viale dei Ponti) са отлични локации да наблюдавате и двете.

До нови срещи

След залез над Волтера можете да напуснете града с малко носталгичното чувство, че не знаете кога пак ще се върнете тук. Единственото нещо, което може да ви отблъсне от този регион, са цените на имотите. Всичко останало е наистина магическо, защото красотата тук буквално омагьосва. И може би често ще виждате хълмове, но те едва ли ще са засадени със зелено кадифе като хълмовете на Тоскана.

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин