Връх Джано в Пирин – далеч от навалицата - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Джано в Пирин – далеч от навалицата
Автор: Михаела Стоянова

Почитатели ли сте на красивите места?

А на онези, които хем са красиви, но хем някак си остават в сянката на други по-известни места? Ако търсите усещането да сте нависоко и едновременно с това да можете да останете насаме със себе си, вероятността това да се случи е доста голяма, ако се извисите на 2668-метровия пирински връх Джано.

Ако вече сте достатъчно заинтригувани, слагайте раниците и първоначално се отправете към заслон Тевно езеро. Там е една от изходните точки за изкачването му. Първоначално трябва да се отправите към дясната Кралевдворска порта. Дотам пътеката върви нагоре, но не изисква по-специални умения. Достигането до портата отнема около 40-50 минути в зависимост от темпото, с което се движите. Но все пак, ако сте си отделили целия ден за този маршрут, няма смисъл да бързате много, защото около вас гледките са несравними. Така ще можете да се движите и да се любувате на красотата на всичко наоколо.

След като достигнете портата, идва време за малко слизане. Пътеката продължава надолу по сравнително каменист терен. Въпреки това в този район се срещат много планински растения. Този етап от преминаването на маршрута отнема по-малко време. След като вече сте преминали портата, от другата й страна идва ред на приятна равна пътека и прекосяване на големи морени. По тези места вече е по-малко вероятно да срещнете навалица от хора. Спокойствието се усеща, а възприятието неминуемо се променя. Ако сте били на такива места, със сигурност знаете колко по-различно е чувството.

След като вече сте преминали и този участък, ще се озовете в подножието на един великан. Точно така изглежда погледнат отдолу връх Джано. Това означава, че вече е дошло време за същинската част, а именно - изкачването на върха. С всяка една крачка ще се издигате все по-нависоко и пред вас ще се откриват все повече панорамни гледки, докато не стигнете самия връх. От едната страна пред себе си ще видите Кременските езера. Усещането оттам е, че сякаш сте съвсем близо, точно до тях. От другата страна ще видите любимото на много туристи Попово езеро. Върховете, които се виждат, са Каменица и Джангала, а в далечината можете да съзрете извисяващите се над всички останали Вихрен и Кутело.

Връщането ви обратно може да стане по същия път обратно. Можете обаче да слезете и от другата страна и да се отправите към Поповото езеро, откъдето да хванете пътеката, която води до Тевно езеро. Цялото преживяване ще ви отнеме около 3-4 часа в едната посока. Бъдете подходящо екипирани и ако все още имате някакви съмнения дали да поемете към връх Джано, не се колебайте, заслужава си.

Открийте още идеи за маршрути в Пирин

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин