Връх Мусала – до там и обратно - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Мусала – до там и обратно
Автор: Елена Исаева

Рила планина е не само най-високата в България, но и една от най-красивите. В нея има толкова много места, които може да посетите. Необятната природа е просто зашеметяваща и определено ще завладее сърцата ви на мига.

Едно от най-уникалните места у нас за посещение и покоряване е най-високият връх в Рила, България и на Балканския полуостров със своите 2925 метра надморска височина – връх Мусала. От върха гледките, които се откриват са просто невероятни. А това, че при ясно време се вижда Бяло море, е просто една легенда. Планините в Южна България и Северна Гърция пречат на пряката видимост, а и сферичната форма на Земята прави абсолютно невъзможно наблюдаването на толкова отдалечени обекти.

Връх Мусала – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

 

До върха се стига като се вземете лифтът от Боровец до х. Ястребец и от там пеша. Това е най-често използваният маршрут за върха. Въпреки, че е най-високият връх в България, преходът до него не е толкова труден, често дори на върха могат да се видят семейства с по-малки деца. Все пак не подценявайте първенеца на България.

Мусала е цели 8 метра по-всиок от връх Митикас в планината Олимп, за голямо съжаление на гърците.

Името на върха е останало още от времето на османското робство и в буквален превод означава „пътят към Бога“. На самия връх има малка постройка – чайна, където може да си купите топъл чай и да си вземете печат, защото връх Мусала е един от 100-те национални туристически обекта на България.

Връх Мусала – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

Изкачването не е особено трудно, например Вихрен и Ботев, макар и по-ниски са по-трудни. Мусала е приятен за качване, но преходът е дълъг и освен това на края става малко трудно (говоря за последните метри, на които буквално ще се катерите като животинки и ще се държите за едно въже, което е направено от арматурно желязо).

Това, което препоръчвам е да се качите на Мусала в делничен ден, ако разбира се имате тази възможност, защото там малко започна да прилича на Витошка през почивните дни – има доста хора и освен, че това забавя ходенето ви, някак дори изнервя, защото човек не може да се наслади на истинската красота на мястото и пътя до него.

Никога не подценявайте Мусала. Подгответе се за всякакво време дори да решите да покорявате върха през летните месеци. Времето в планината винаги се сменя неочаквано и е добре да се подготвите.

Ето още един съвет – вземете си вода, но не се притеснявайте, ако я изпиете. На заслон Мусала има чешма, от която може да си налеете прясна хубава рилска вода. Тя се пада горе долу по средата на прехода, може би съвсем малко по-близо в посока върха.

Връх Мусала – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

За въпросното арматурно желязо (въже) препоръчвам ръкавици, но не дебели, а по-тънки зимни. Хем да не ви е топло, хем да предпазите ръцете си от нараняване.

Бъдете внимателни в планината и все пак не забравяйте да се насладите максимално на първенеца на България и на Балканския полуостров. В ясно време гледките по пътя и от самия връх са наистина зашеметяващи и определено си струват усилията, които ще вложите при изкачването на върха.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин