Връх Тодорка – гигантът с име на жена - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Тодорка – гигантът с име на жена
Автор: Михаела Стоянова

Уикендът отново наближава. Чудите ли се кое да е поредното място, което да попадне в списъка ви с незабравими преживявания?

Не му мислете много, тръгнете и се насочете в посока Банско. Оттам приближете още повече планината като достигнете хижа Вихрен. Вече е време да забравите за всички превозни средства. Забравете и за всички грижи и тревоги. Не си мислете, че в следващите редове ще ви отведем към връх Вихрен и Кончето. Сигурно вече сте били там, независимо тялом или духом. Нашата мисия днес е да ви запознаем с върха гигант, който носи женско име – Тодорка.

Пътеката, която ще ви отведе към Тодорка, тръгва от хижа Вихрен. До подножието на върха е тази, която може да ви отведе и до хижа Демяница. През цялото време ще усещате, че с всяка крачка се изкачвате все по-нависоко. Но има моменти, в които е и равна. Ще преминете през няколко езера. Най-интересното от тях, заради името си, е Жабешкото. В него наистина има много жаби. След като вече сте го минали, ще започнете изкачването на същинския връх. Пътеката вече е само нагоре и върви на зиг-заг. Въпреки това тя не е толкова тежка и изцеждаща силите. В зависимост от темпото си, след малко повече от половин час, вече ще сте на билото. Но не си мислете, че с това изкачването до върха е свършило. Много туристи си мислят, че това е самият връх. Всъщност предстои да преминете през Малка и Средна Тодорка, които са считани за отделни върхове с различна височина. Преминаването през този терен ще ви отнеме още около час, тъй като доста често има каменисти хълмчета, по които трябва да сте нащрек.

С всяка една крачка гледката става все по-внушителна. Ако сте късметлии и улучите ясно време, ще можете да се любувате на първенците на Пирин – Вихрен и Кутело, а същевременно, като се обърнете на другата страна, да съзерцавате не по-малко обичаните върхове Каменица, Полежан и Стражите. Останалите щрихи, които допълват пейзажа, са хижа Вихрен, погледната от различна перспектива, и двете красиви езера Тодорините очи.

Цялото приключение, което ще ви отведе на 2746 м н.в., ще ви отнеме около 4 часа в едната посока. Затова е хубаво да имате цял ден на разположение, който да прекарате сред природата. Носете си храна, вода и топли дрехи. И, разбира се, не на последното място, вземете доброто си настроение и грабете с пълни шепи от енергийния заряд, който носи планината.

Открийте още идеи за маршрути в Пирин

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин