Връх Турлата - предизвикателство за всеки - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Турлата - предизвикателство за всеки
Автор: Георги Василев

Търсите природно предизвикателство, но не мислите, че сте готови да изкачите най-високите и трудни върхове в България? Връх Турлата е мястото за вас!

Закътан в иглолистните гори на Родопите, улавящ мистичната енергия на планината, той се издига като огромна купа сено сред високите полета около Широка лъка. Отгоре се открива прекрасна панорама към южните склонове на родопския рид Чернатица, малката широколъшка долина, както и върховете Голям Перелик, Орфей и Снежанка. Именно тази неземна красота е дала повод на предците ни да съградят върху върха голяма средновековна крепост.

Историята на тази крепост е доста интересна. Построена през 10-и век, тя се е намирала на самия връх. Била е много трудна за превземане, защото въпреки местоположението си е била водоснабдена. Затова османските завоеватели си послужили с хитрина: крепостта паднала благодарение на едно магаре, което турците хранили само със сол в продължение на дни. В един момент магарето издивяло и започнало да рине почвата за вода! Успяло да намери глинените тръби на водопровода, които водели нагоре. Крепостта паднала скоро след като прекъснали водата. За съжаление, днес от нея не е останало почти нищо. Само няколко камъка.

Въпреки че крепостта вече не съществува, изкачването на върха е приятно предизвикателство за всеки. Височината на Турлата е 1822 м, а пътят нагоре е динамичен и интересен. Маркировка липсва. Само няколко са маркираните дървета в подножието на върха. Оттам всеки се изкачва, както намери за добре. Щом вървите само нагоре, не можете да се объркате. След като преминете през прекрасните елхови горички, ще стигнете до параклис, където можете да починете и да съберете сили като се освежите със студена планинска вода. Щурмуването на върха тепърва предстои.Наистина наклонът е много голям, а колкото по-високо се качвате, толкова по-прекрасни картини се откриват пред очите ви. Съвсем скоро ще се озовете на върха. Вземете глътка въздух след уморителната последна част на изкачването и се насладете на уникалната природа и енергия на Родопите.

Слизането от Турлата е много лесно и бързо, като сами може да изберете изходната точка – село Стикъл или село Гела. Както вече споменахме – маркировка няма, но в прегръдките на Родопа шанс да се загубите няма.

Полезна информация: Връх Турлата се намира до вилната зона на село Стикъл. Отбивката за село Стикъл се намира в Широка лъка (ако се движите в посока към Пловдив – наляво), след гайдарското училище. До върха може да се стигне и от село Гела (за 30 минути) и село Свещарци (за 1 час).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин