Всеки трябва да посети Рупите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Всеки трябва да посети Рупите
Автор: Peika.bg

Рупите са сред тези места в България, които всеки трябва да посети, независимо дали заради наследството на Ванга, лечебните минерални води или изкачването на възвишението Кожух.

Има много причини, които правят Рупите необикновено място. Едната е силната (космическа) енергия, която се усеща тук според Ванга, както и фактът, че пророчицата избира именно тази местност за свой дом. В самия комплекс около храма „Света Петка Българска“ има лековити горещи минерални извори. В миналото водата е използвана и за отглеждане на зелени водорасли с научна цел. Заради мекия климат и топлата вода (75 градуса) дори и в зимните дни често тук няма сняг и времето е приятно за разходка из перфектно поддържания парк около храма. Над мини-езерата се носи тънка пара, а вътре можете да видите рибки и десетки посетители, които проверяват с ръка колко горещи са 75 градуса. Можете да си налеете вода от чешмата до храма, която има два чучура – един с топла и един със студена.

Попитана защо е избрала да живее в Рупите, Ванга отговаря, че това място е като „акумулатор“ за нея. Разказвала, че на мястото на кратера на угасналия вулкан е имало град с едри хора с дрехи сякаш от станиол, в който се крие тайната на нашето минало. Всъщност възвишението Кожух (наречено така, защото в народните представи отдалеч прилича на наметнат кожух) е част от кратера на единствения български вулкан, угаснал преди около един милион години.

Самият храм „Света Петка Българска“ е издигнат от Баба Ванга. Строителството му започва през 1992 г., осветен е през 1994 г. Иконите в църквата, дело на художника Светлин Русев, и до днес предизвикват сериозни спорове, тъй като според Светия Синод изображенията на тях са прекалено реалистични и не отговарят на каноничните изисквания. Въпреки това потокът от хора не спира и дори в делнични дни поклонниците са десетки и от всички краища на страната. В близост се намира и къщата на Ванга, а самата тя е пожелала да бъде погребана до нея, за да може да бъде с хората и след като напусне този свят. Около храма пък е изграден манастирски комплекс с изложбена зала, зала за кръщенета, две камбанарии и 12 стаи с 30 легла. До мостчето към църквата през 2011 г. послучай 100-годишнината от рождението на Ванга е издигнат неин паметник в естествен ръст.

Полезна информация: Ако сте с кола, движете се по пътя за Петрич и се отклонете около 10 км преди Петрич - има знаци и няма как да се объркате. Ако идвате с автобус за Петрич, слезте на отклонението за Рупите и ходете около 1 км пеш. С влак (важи и за бързите влакове) слезте на гара Генерал Тодоров, пресечете река Струма по двата моста, по които продължава жп линията за Петрич, и скоро стигате до Рупите.

Маршрути: До Мелник са 15 км, а до Сандански – 12 км. До самия комплекс около църквата има и къмпинг. Ако сте любители на планините, можете да изкачите възвишението Кожух, като подходите от самата черква. Имайте предвид, че няма маркирани пътеки и наклонът е сериозен. Изкачването на Кожухе подходящо за по-опитни туристи, но гледката от върха си заслужава усилията. На 2 км източно в подножието на Кожух се намират останките от античния град Хераклея Синтика, споменат в много антични трудове и съществувал от IV в. пр.н.е. до VI в. сл.н.е.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 08.10.2012 | 12:57
Наистина от мястото струи прекрасна положителна енергия, която не може да се опише с думи, а трябва да се усети, да се преживее!
Абонирайте се за нашия бюлетин