Всеки трябва да посети Рупите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Всеки трябва да посети Рупите

Рупите са сред тези места в България, които всеки трябва да посети, независимо дали заради наследството на Ванга, лечебните минерални води или изкачването на възвишението Кожух.

Има много причини, които правят Рупите необикновено място. Едната е силната (космическа) енергия, която се усеща тук според Ванга, както и фактът, че пророчицата избира именно тази местност за свой дом. В самия комплекс около храма „Света Петка Българска“ има лековити горещи минерални извори. В миналото водата е използвана и за отглеждане на зелени водорасли с научна цел. Заради мекия климат и топлата вода (75 градуса) дори и в зимните дни често тук няма сняг и времето е приятно за разходка из перфектно поддържания парк около храма. Над мини-езерата се носи тънка пара, а вътре можете да видите рибки и десетки посетители, които проверяват с ръка колко горещи са 75 градуса. Можете да си налеете вода от чешмата до храма, която има два чучура – един с топла и един със студена.

Попитана защо е избрала да живее в Рупите, Ванга отговаря, че това място е като „акумулатор“ за нея. Разказвала, че на мястото на кратера на угасналия вулкан е имало град с едри хора с дрехи сякаш от станиол, в който се крие тайната на нашето минало. Всъщност възвишението Кожух (наречено така, защото в народните представи отдалеч прилича на наметнат кожух) е част от кратера на единствения български вулкан, угаснал преди около един милион години.

Самият храм „Света Петка Българска“ е издигнат от Баба Ванга. Строителството му започва през 1992 г., осветен е през 1994 г. Иконите в църквата, дело на художника Светлин Русев, и до днес предизвикват сериозни спорове, тъй като според Светия Синод изображенията на тях са прекалено реалистични и не отговарят на каноничните изисквания. Въпреки това потокът от хора не спира и дори в делнични дни поклонниците са десетки и от всички краища на страната. В близост се намира и къщата на Ванга, а самата тя е пожелала да бъде погребана до нея, за да може да бъде с хората и след като напусне този свят. Около храма пък е изграден манастирски комплекс с изложбена зала, зала за кръщенета, две камбанарии и 12 стаи с 30 легла. До мостчето към църквата през 2011 г. послучай 100-годишнината от рождението на Ванга е издигнат неин паметник в естествен ръст.

Полезна информация: Ако сте с кола, движете се по пътя за Петрич и се отклонете около 10 км преди Петрич - има знаци и няма как да се объркате. Ако идвате с автобус за Петрич, слезте на отклонението за Рупите и ходете около 1 км пеш. С влак (важи и за бързите влакове) слезте на гара Генерал Тодоров, пресечете река Струма по двата моста, по които продължава жп линията за Петрич, и скоро стигате до Рупите.

Маршрути: До Мелник са 15 км, а до Сандански – 12 км. До самия комплекс около църквата има и къмпинг. Ако сте любители на планините, можете да изкачите възвишението Кожух, като подходите от самата черква. Имайте предвид, че няма маркирани пътеки и наклонът е сериозен. Изкачването на Кожух е подходящо за по-опитни туристи, но гледката от върха си заслужава усилията. На 2 км източно в подножието на Кожух се намират останките от античния град Хераклея Синтика, споменат в много антични трудове и съществувал от IV в. пр.н.е. до VI в. сл.н.е.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 08.10.2012 | 12:57
Наистина от мястото струи прекрасна положителна енергия, която не може да се опише с думи, а трябва да се усети, да се преживее!
Абонирайте се за нашия бюлетин