Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция
Автор: Peika.bg
Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция

Венеция е вълшебен град по всяко време на годината, но е особено специален по време на Карнавала (Carnevale di Venezia)!

Посетители от цял ​​свят идват, за да се насладят на спектакъла и атмосферата му. Датите на провеждането му всяка година са различни. През 2019 г. Карнавалът ще се състои от 16-и февруари до 5-и март. Все още можете да резервирате своя билет за полет до Венеция. Цените са около 43 евро в двете посоки.

Хотелското настаняване по време на Карнавала започва на цени от 32 евро за двойна стая със закуска. Разбира се, може и да не нощувате в самата Венеция, а в някое от близките градчета. Там хотелът ще е малко по-евтин, но като прибавите ежедневното придвижване до и от Венеция, везните може и да се изравнят.

Карнавалът става световно известен през XVIII-и век, когато достига най-голямата си слава. Тогава Казанова прекарва живота си във Венеция между диви партита и любовни афери. В края на века, обичаят с маските бива забранен, но Карнавалът оцелява, дори и не в такъв голям мащаб. Едва около 1979 г. традицията е възобновена такава, каквато можете да я видите и днес.

Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция

По време на Карнавала Венеция се трансформира! За да се ориентирате по-лесно сред многобройните събития, места и хора, сме ви подготвили едно кратко ръководство, в което ще отриете най-важната информация:

Откриването на Карнавала във Венеция е на 17-и февруари

Ако можете да отделите само един ден, в който да видите фестивала, то най-добре елате на откриването. В 10:30 часа започва “Феста Венециана”. Тогава по Канал Гранде тръгва огромен воден парад от маскирани и костюмирани венецианци. Очаква ви много музика, улична храна и невероятни костюми.

Парад Феста дели Мари - 23-ти февруари

Феста дели Мари се случва няколко дни през целия карнавален период, но започва в 14:30 часа на 23-ти февруари в Сан Пиетро ди Кастело и завършва на сцената на Сан Марко в 16:00 часа. Парадът пресъздава традиционните венециански конкурси за красота. В тях 12 красиви жени, облечени в най-добрите венециански дрехи, се представят на дожа. Той дава на победителката скъпоценни камъни, които да използва като сватбена зестра.

Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция

Официална Венецианска карнавална вечеря - 23, 24, 28-и февруари и 1-ви и 5-и март

Това е вашата възможност да се потопите в най-доброто от Карнавала! Официалната вечеря се състои в двореца  Вендрамин-Калерги, който гледа към Канал Гранде. Там ще отриете всичко, което бихте искали: вкусна храна, изящни музикални представления и пленителна компания. Почитателите на композитора Рихард Вагнер ще се зарадват да разберат, че дворецът е бил негов дом, докато е композирал своя шедьовър - операта "Парсифал".

Най-добрият конкурс за маски - 24-ти февруари - 3-ти март

Искате ли да бъдете част от празника, дефилирайки около площад Сан Марко с класическа венецианска маска? Е, най-добрият конкурс за маски е вашият шанс! Това събитие започва на 24-ти февруари от 15:30 часа до 17:00 часа, но се случва ежедневно след това до 3-ти март. Победителите от ежедневните конкурси за най-добри маски ще се включат в големия финал! Участието в конкурса е напълно безплатно, но трябва да попълните формуляр за кандидатстване.

Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция

Полетът на ангела - 24 февруари

Тази традиция се изпълнява от часовниковата кула на базиликата "Сан Марко". Била е създадена в чест на дожа на Венеция, който живеел там. Полетът на ангела се прави от човек, летящ на въже от часовниковата кула. Ангелът е победителят от Парада Феста дели Мари от предходната година. През 2018 г. това беше Ерика Чиа. Можете да видите как тя ще полети от часовниковата кула между 11:00 и 12:00 часа на 24-ти февруари (неделя).

Маскеранда - 3 март

Ако търсите автентичен венециански маскарад, това е Маскеранда. Тя е и едно от най-важните събития на Карнавала. Провежда се в двореца Пизани Морета, с изглед към Канал Гранде. Вечерта започва с аперитив и впечатляващо изпълнение на участниците в маскарада. След това ще присъствате на гала вечеря. Можете да очаквате най-хубавата храна, която Венеция може да предложи. След вечерята ще се насладите на класическа музика и на артистите от Комедия дел арте. Там можете да се научите да танцувате менует и да играете традиционни венециански парти игри.

Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция

Какво да носите на Венецианския карнавал?

След като сте решили да присъствате на Карнавала във Венеция, тогава се потопете в магията му. Вземете си  традиционното венецианско маскарадно облекло - с висока яка и бухнали ръкави! Можете да си направите своя собствена венецианска маска или да си купите предварително направена от един от многото магазини в града. Приятни и шарени преживявания във Венеция!

Всичко, което трябва да знаете за Карнавала във Венеция
***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин