Кръглият мост за колела в Копенхаген - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кръглият мост за колела в Копенхаген
Автор: Стефан Стефанов
Кръглият мост за колела в Копенхаген

В Дания карането на колело е истинска култура, която се движи уверено в собственото си платно. Властите в столицата Копенхаген правят всичко възможно, за да насърчат и улеснят придвижването из града с велосипед, а възможностите за това стават все повече.

След като местните хора (и туристите) чакаха осем години, за да бъде построен мостът за колела над пристанището - т.нар. Велозмия или Cykelslagen (оранжев, широк 4 метра и дълъг 220 метра, с две платна и парапети от двете страни), то се очаква много скоро те да се сдобият с още един в същия район на града.

Красивото съоръжение ще свързва Кристиянсбро и площад Апълбис, и ще е елегантна връзка, която ще направи цялата зона на пристанището достъпна за пешеходци и колоездачи.

Мостът ще е дълъг 32 метра и струва 4,8 млн. евро. Формата му е кръгла и по нея няма нито една права линия, въпреки че мостовете за колела обикновено са прави. Кръглият мост (Cirkelbroen) е по дизайн на датския артист Олафур Елиасон и няма да е основен път за колоездачите, а по-скоро ще отваря достъпа до пристанището за този вид градско придвижване.

32383

Интересно е, че в Дания нещата с подобен тип съоръжения очевидно се случват по-бавно от предвиденото, защото мостът трябваше да е завършен през 2012 г., но компанията, която го строеше, фалира, а строежът беше забавен и от няколко дела от местни жители, за които идеята вероятно е дошла твърде алтернативна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин