Вулканбординг: Адреналин за напреднали - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вулканбординг: Адреналин за напреднали
Автор: Peika.bg
Вулканбординг: Адреналин за напреднали
Снимка: expertvagabond.com

Падате ли по екстремни спортове? Искате ли да отивате нещо наистина разтърсващо?

Какво ще кажете за вулканбординг? Това е екстремен спор, който представлява спускане по склоновете на вулкан с дъска. Известен е и като вулкансърфинг.

За съжаление (или пък не) в България няма активни вулкани и съответно условия за практикуването на този спорт. Но затова пък ще ви запознаем с някои от най-подходящите места в света за тази цел и ще ви дадем няколко ценни съвета.

Родината на вулканбординга е Никарагуа. Там се намира и най-известната "писта" – вулканът Серо Негро, най-младият активен вулкан в Южна Америка - висок само 728 м. До кратера се стига пеша, а после следва адреналинът. Спускането със специалната дъска по вулканичните камъни и пепел може да достигне скорост от 75 км/ч. Друго място, на което можете да опитате този екстремен спорт е супервулканът Ясур на остров Тана в Тихи океан.

Има два начина, по които да се спуснете с борда – прави като на сноуборд или седнали като на шейна. Трябва да знаете, че няма да сте толкова маневри, както в снега, но все пак усещането ще ви разтърси.

Дъските за вулканичните спускания имат въже отпред. Няма да можете да контролирате посоката си с него, но поне ще си осигурите стабилност. Долната стана на дъската е покрита с тънък слой метал. Има и пластмасова пластинка, която трябва да се сменя всеки ден, защото изгаря след 1-2 спускания.

Трябва да знаете, че докато се спускате, ситните вулканични камъни ще се разхвърчат във всичкi посоки, включително и към лицето ви. Не пренебрегвайте добрата екипировка, която ще ви предпази от наранявания.

Забавлявай те се и хванете адреналиновата вълна на вулкана!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин