Вулканичните езера, които променят цвета си - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вулканичните езера, които променят цвета си
Автор: Peika.bg
Вулканичните езера, които променят цвета си
Снимка: flickr/Michael Day

Кратерните езера Келимуту в Индонезия са един впечатляващ и мистичен природен феномен. Той е подходяща дестинация за любителите на планините, водата и приключенията.

Заради различния си цвят и приказно красивата панорама, трите вулканични езера - Тиву Нува Мури Коо Фай, Тиву Ата Поло и Тиву Ата Мбупу са една от най-популярните атракции на Индонезия. Те са разположени на около 1700 м надморска височина, в недрата на изгасналия вулкан Келимуту, на остров Флорес. 

Интересното е, че езерата споделят общ кратер, но всяко е с различен цвят. Нещо повече, той се променя периодично и до днес вероятно са преминали всички цветове на палитрата. Езерата са били червени, тюркоази сини и бели, след което стават медни, светло зелени и черни.

Вулканичните езера, които променят цвета си


След това пък първото езеро е светлозелено, второто – тюркоазено, а третото - маслинено зелено и дори почти черно. Причината за това явление е високата минерална концентрация на водата, предизвикана от отделяните подземни газове, в комбинация с пречупването на слънчевата светлина, микрофлората и цвета на самия вулканичен басейн.

Заради извиращите от недрата газове, съдържащи смесица от химикали, които излизат на повърхността, езерата изглеждат сякаш кипят. Ако обаче попитате местните жители за феноменалните явления, случващи се в кратерните езера, ще чуете съвсем различна и далеч по-страховита история.

Вулканичните езера, които променят цвета си
Снимка: flickr/Paul Arps


Според населението на острова в Келимуту идват душите на починалите хора, за да заживеят своя вечен живот тук. Преди да влязат в едно от трите езера обаче, те се срещат с пазителя на портата при Переконде, който определя в кое езеро да влезе всеки според възрастта и характера му приживе.

Според поверията езерото Тиву Ата Мбупу се нарича още „Езерото на Старците“, защото в него влизат душите на възрастните хора, Тиву Ата Поло е известно като „Омагьосаното езеро“, защото е отредено за хората с някакви свръхсили, а Тиву Нува Мури Коо Фай – като „Езерото на младежите и девойките“, защото е за душите на младите.

Национален парк Келимуту ще ви впечатли и със своята гора с площ от 4,5 хка, където могат да се срещнат 78 застрашени растителни вида и няколко вида животни и птици.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин