Взаимното училище в Златоград – да си поиграеш на минало - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Взаимното училище в Златоград – да си поиграеш на минало
Автор: Мария Ангелова

Уличките на Златоград се усукват в странен лабиринт, в който времето и пространството са относителни понятия. 

Това усещане го има не само в етнографския комплекс с неговите работилници, ателиета и бакалии. Заслужава си човек да потърси и в други части на града парченца от миналото, сякаш по случайност останали капсулирани като в преспапие.

И да доведе децата си, за да си поиграят на училище от миналото.

Бял дувар.

В него порта, над която в парче дърво е издялан надпис „Взаимно училище“.

31112

Основано е през 1852 г. и е първото светско училище в Южна България. Което едва ли ще успее да впечатли децата кой знае колко. Но пък ще ги впечатли класната стая с наредените чинове за различните класове.

31113

31120

31118

Човек може да седне на първия ред и да си представи, че за пръв път ще пише азбуката с пръчица в пясъчника. По-напредналите ученици от задните чинове му помагат – те вече пишат на дъсчици или направо с мастило на хартия.

31111

Огромното сметало до учителската катедра служи не само за аритметика, но и за подпиране на дългата и предълга пръчка, с която преподавателите от онези времена внасяли ред и дисциплина в класната стая.

31124

31119

Дължината на пръчката е точно толкова, че да стигне до всеки ученик дори и на най-задните редове без да се налага учителят да помръдва от мястото си.

Ако не вярвате, вземете я и пробвайте.

В учителската стая се пазят стари бележници и дневници, с които можете да прекарате часове в четене на забележки и оценки.

31109

В друга стая с цялото си възможно достойнство ви очаква глобус кой знае от кои времена. Част от света вече се люпи, но какво от това.

31123

Стара шевна машина си стои с ръководството за употреба, в случай, че някой би искал да си закърпи ризата.

31122

Взаимното училище в Златоград щеше да е просто поредният възрожденски музей (музейната сбирка в него е посветена на образованието в Средните Родопи), ако не разказваше много по-важни истории. Жителите на Златоград даряват пари и доброволен труд, за да не се налага наследниците им да се обучават чак в Цариград. Разбират колко важно е децата им да са образовани, за да успяват. Освен това са и доста капризни по отношение на учителите - легенди се носят за това колко преподаватели били върнати, тъй като местните родители не ги смятали за достатъчно подготвени. 

31116

От чардака на училището освен места за следобедно кафе на припек има хубава гледка към отсрещната църква „Свети Георги Победоносец“.

31121

Надпис, разлепен на няколко места, призовава към благоприличие, благопристойност и други благо-качества под директната заплаха от скърби.

31126

Помолете да се качите на камбанарията и ако ви пуснат, ще имате най-хубавата гледка към училището. 

31125

Тази игра на училище от миналото всъщност е забавна и за възрастни. Нищо, че чиновете са ни поотеснели вече.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин