Всяка държава е толкова различна, културата на различните нации няма почти нищо общо, но нещото, което обединява всички хора по света, е любовта към храната. Всяка култура има своя собствена кухня с уникални вкусове. Така че, докато сте на почивка в чужбина, винаги трябва да се опитвате да опитате колкото се може повече традиционни ястия.
Когато пътувате, има вероятност да се объркате от хилядите възможности и да не знаете кое ястие си струва да опитате. Ето 15 ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си:
1. Хачапури, Грузия
Течно яйце в средата на пухкав хляб, който е напълнен с различни сирена в грузинския деликатес, известен като хачапури. Това ястие е популярно както в Грузия, така и в Русия. Може да се хапва като предястие, лека закуска или гарнитура.
2. Фалафел, Израел
Фалафелите са пържени топки от нахут (или боб), популярна улична храна в Израел. Те често се сервират с пита хляб и хумус, както и други подправки като тахан, пикантен сос и салата.
3. Гулаш, Унгария
Гулашът е унгарска яхния, подправена с червен пипер и други подправки, приготвена с месо и зеленчуци. Типичните зеленчуци, които се включват в яхнията са картофи, моркови и чушки. Към края на готвенето се добавя малко количество бяло вино и винен оцет за вкус.
4. Мусака, Гърция
Мусаката е традиционно гръцко ястие, което обикновено се състои от слоеве патладжан, картофи и месо. След като продуктите се подредят, ястието се залива със сос Бешамел.
5. Ирландска яхния, Ирландия
Ирландската яхния се приготвя с агнешко или овнешко месо, картофи, моркови, лук и билки. Съставките се варят до омекване, като се задушават във вода или бульон.
6. Кускус, Алжир
В региона на Магреб, който включва Алжир, кускусът е често срещано ястие. Той се вари, а отгоре се слагат различни продукти- месо и зеленчуци, нахут или пък захар и канела.
7. Загорски щрукли, Хърватска
Хърватският сладкиш, известен като zagorski štrukli (загорски щрукли), се прави от тесто, което съдържа извара, яйца, заквасена сметана и сол. Както печенето, така и варенето в подсолена вода са подходящи варианти за приготвяне на сладкиша.
8. Наси Горенг, Индонезия
Популярното индонезийско ястие, наречено наси Горенг, се приготвя с ориз, зеленчуци, парчета месо и други подправки като соев сос. Сервира се с пържено яйце отгоре. Това ястие се консумира по всяко време на деня- от закуска до вечеря.
9. Сос Болонезе, Италия
Сос на основата на месо от италианския град Болоня е известен като ragu alla Bolognese или сос Болонезе. Традиционно се приготвя със смляно месо (говеждо, телешко или свинско), доматено пюре, вино (обикновено бяло), мляко и зеленчуци (целина, морков, лук). Сервира се с различни видове паста.
10. Ръжен хляб, Финландия
Ръженият хляб е основата на финландската кухня. Този хляб с квас, който изисква само няколко основни съставки като ръжено брашно, квас и вода, завладя сърцата на хората по целия свят, освен на местните.
11. Путин, Канада
Путин е вкусна алтернатива на традиционните пържени картофи, която трябва да опитате, ако искате нещо различно. Това е просто, но вкусно ястие, съставено от пържени картофи, сирене и тънък слой говеждо или пилешко месо. Смята се, че произхожда от Квебек.
12. Патица по пекински, Китай
Патицата по пекински е добре известно китайско ястие, което произхожда от Пекин и е известно със своята тънка, хрупкава кожа и вкусно сочно месо. За направата му се използват цели патици, които се мариноват в уникален сос, преди да се изпекат в пещ на дърва.
13. Чевапи, Босна
Чевапи са пръчици от месо, наподобяващи нашите кебапчета. Правят се от два различни вида телешка кайма. След изпичане се поднасят с айвар (може и заквасена сметана), сомун и суров накълцан лук. Това е често срещана улична храна в Босна.
14. Плескавица, Сърбия
Името на това тънко и голямо кюфте идва от глагола "pljesak", който означава "пляскам с ръце". Плескавицата може да бъде от говеждо, агнешко и свинско месо. Пече се на скара и се сервира със салата или пържени картофки. Сърбия и Македония са местата, на които трявба да опитате плескавица, макар че можете да намерите тези кюфтета в почти всички балкански страни.
15. Пиле Пепиан, Гватемала
Пиле Пепиан всъщност е пилешка яхния. Отличителният вкус на ястието идва от рекадо (сос), който е смес от смлян сусам и тиквени семки, царевични тортили, домати, лук и чили. Това ястие се сервира с ориз или тортили.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!