Ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си - част 1 - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си - част 1
Автор: Peika.bg
Ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си - част 1
Снимка: pexels

Всяка държава е толкова различна, културата на различните нации няма почти нищо общо, но нещото, което обединява всички хора по света, е любовта към храната. Всяка култура има своя собствена кухня с уникални вкусове. Така че, докато сте на почивка в чужбина, винаги трябва да се опитвате да опитате колкото се може повече традиционни ястия. 

Когато пътувате, има вероятност да се объркате от хилядите възможности и да не знаете кое ястие си струва да опитате. Ето 15 ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си: 

1. Хачапури, Грузия

Течно яйце в средата на пухкав хляб, който е напълнен с различни сирена в грузинския деликатес, известен като хачапури. Това ястие е популярно както в Грузия, така и в Русия. Може да се хапва като предястие, лека закуска или гарнитура.

2. Фалафел, Израел

Фалафелите са пържени топки от нахут (или боб), популярна улична храна в Израел. Те често се сервират с пита хляб и хумус, както и други подправки като тахан, пикантен сос и салата. 

3. Гулаш, Унгария

Гулашът е унгарска яхния, подправена с червен пипер и други подправки, приготвена с месо и зеленчуци. Типичните зеленчуци, които се включват в яхнията са картофи, моркови и чушки. Към края на готвенето се добавя малко количество бяло вино и винен оцет за вкус.

4. Мусака, Гърция

Мусаката е традиционно гръцко ястие, което обикновено се състои от слоеве патладжан, картофи и месо. След като продуктите се подредят, ястието се залива със сос Бешамел. 

5. Ирландска яхния, Ирландия

Ирландската яхния се приготвя с агнешко или овнешко месо, картофи, моркови, лук и билки. Съставките се варят до омекване, като се задушават във вода или бульон. 

6. Кускус, Алжир

В региона на Магреб, който включва Алжир, кускусът е често срещано ястие. Той се вари, а отгоре се слагат различни продукти- месо и зеленчуци, нахут или пък захар и канела. 

7. Загорски щрукли, Хърватска

Хърватският сладкиш, известен като zagorski štrukli (загорски щрукли), се прави от тесто, което съдържа извара, яйца, заквасена сметана и сол. Както печенето, така и варенето в подсолена вода са подходящи варианти за приготвяне на сладкиша. 

8. Наси Горенг, Индонезия

Популярното индонезийско ястие, наречено наси Горенг, се приготвя с ориз, зеленчуци, парчета месо и други подправки като соев сос. Сервира се с пържено яйце отгоре. Това ястие се консумира по всяко време на деня- от закуска до вечеря. 

9. Сос Болонезе, Италия

Сос на основата на месо от италианския град Болоня е известен като ragu alla Bolognese или сос Болонезе. Традиционно се приготвя със смляно месо (говеждо, телешко или свинско), доматено пюре, вино (обикновено бяло), мляко и зеленчуци (целина, морков, лук). Сервира се с различни видове паста.

10. Ръжен хляб, Финландия

Ръженият хляб е основата на финландската кухня. Този хляб с квас, който изисква само няколко основни съставки като ръжено брашно, квас и вода, завладя сърцата на хората по целия свят, освен на местните. 

11. Путин, Канада

Путин е вкусна алтернатива на традиционните пържени картофи, която трябва да опитате, ако искате нещо различно. Това е просто, но вкусно ястие, съставено от пържени картофи, сирене и тънък слой говеждо или пилешко месо. Смята се, че произхожда от Квебек.

12. Патица по пекински, Китай

Патицата по пекински е добре известно китайско ястие, което произхожда от Пекин и е известно със своята тънка, хрупкава кожа и вкусно сочно месо. За направата му се използват цели патици, които се мариноват в уникален сос, преди да се изпекат в пещ на дърва. 

13. Чевапи, Босна

Чевапи са пръчици от месо, наподобяващи нашите кебапчета. Правят се от два различни вида телешка кайма. След изпичане се поднасят с айвар (може и заквасена сметана), сомун и суров накълцан лук. Това е често срещана улична храна в Босна. 

14. Плескавица, Сърбия

Името на това тънко и голямо кюфте идва от глагола "pljesak", който означава "пляскам с ръце". Плескавицата може да бъде от говеждо, агнешко и свинско месо. Пече се на скара и се сервира със салата или пържени картофки. Сърбия и Македония са местата, на които трявба да опитате плескавица, макар че можете да намерите тези кюфтета в почти всички балкански страни. 

15. Пиле Пепиан, Гватемала 

Пиле Пепиан всъщност е пилешка яхния. Отличителният вкус на ястието идва от рекадо (сос), който е смес от смлян сусам и тиквени семки, царевични тортили, домати, лук и чили. Това ястие се сервира с ориз или тортили. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин