Вече ви разказахме за някои ястия от различни кътчета на света, които трябва да опитате поне веднъж в живота си. Тъй като светът е голям и разнообразен, не можем да съберем всички вкусни ястия, които човек трябва да опита, в една статия.
Ето още няколко вкусни храни, които да опитате, когато пътувате, като започваме с любимата българска шопска салата:
1. Шопска салата, България
Всички познаваме и обичаме шопската салата- домати, краставици, лук и чушки, нарязани на едро, заедно с бяло саламурено сирене и магданоз.
2. Картофени палачинки, Беларус
Настъргването на картофи и лук и след това пърженето им в олио е начинът, по който беларусите традиционно приготвят драники (картофени палачинки). Ястието често се консумира за закуска или вечеря и може да се сервира като гарнитура или основно ястие.
3. Chaat, Индия
Чаат е "семейство" пикантни закуски, които се продават по улиците на Индия. Алу чаат, който се състои от малки парченца хрупкав пържен картоф, и палачинки чеела-безан са два примера за разновидности на чаат. Пържен плосък хляб, дахи (кисело мляко), сев и чаат масала (смес от подправки) са типични съставки в чаат.
4. Пупуса, Ел Салвадор
В Ел Салвадор пупусас са много обичана улична храна. Представлява дебел плосък хляб, направен от царевично брашно (или оризово брашно) и напълнен със сирене, чичарон, тиква и пържен боб.
5. Cepelinai, Литва
Cepelinai, известни също като цепелини, са традиционни литовски кнедли с картофи и месо. Правят се от настъргани картофи, извара, смляно месо (често свинско) и гъби. След това ястието се оформя в голям овал. Сервира се със заквасена сметана.
6. Гало Пинто, Коста Рика
Гало Пинто е типично ястие от ориз и боб от Коста Рика. Добавят се също чушки, кориандър, ситно нарязан лук и чесън. Ястието се сервира със заквасена сметана, пържени или бъркани яйца, тортили и авокадо.
7. Salteña, Боливия
Това интересно боливийско ястие всъщност е десерт, макар че съдържа и месо. Salteña наподобява емпанада и се състои от месо (свинско, телешко или пилешко) и пикантен сос (маслини, стафиди и картофи).
Този вкусен сладкиш се приготвя по различен начин в различните части на страната.
8. Pastel de choclo, Чили
Класическото чилийско ястие, известно като pastel de choclo, се приготвя с телешко (или пилешко) и choclo, вид царевица. Наподобява овчарски пай, но вместо картофи се използва царевица.
9. Ропа Вия, Куба
Настъргано говеждо, доматен сос, лук и чушки са основните съставки на класическото кубинско ястие, известно като Ропа Вия. Името на ястието, което се превежда като „стари дрехи“, идва от местен мит, в който беден човек се моли за чудо, в резултат на което тенджера с варени, настъргани дрехи се превръща в пикантна яхния.
10. Bolon De Verde, Еквадор
Това ястие обикновено се хапва за закуска в Еквадор и се състои от сирене и банани. Бананите се правят на пюре, добавя се сирене и смлени фъстъци. Тази смес се прави на топка и се пържи до златисто.
11. Кули-кули, Бенин
Бенин, страна в Западна Африка, е известна със своята традиционна закуска, известна като кули-кули. Представлява смлени фъстъци, направени на топчета и изпържени в мазнина. Кули-кули може също да се натроши и да се добави към салати.
12. Печено агнешко, Австралия
Печеното агнешко е най-добрият начин да съберете хората на масата за вечеря, особено в Австралия. Агнешкото месо се маринова с олио, розмарин и чесън. След това се изпича до съвършенство заедно с картофите.
13. Bacalao Al Pil Pil, Баска автономна област
Осолена треска, чесън, люти чушки и зехтин са основните съставки на традиционното баско ястие, известно като bacalao al pil pil. Бавното готвене на съставките в малко количество масло кара треската да произведе желатин, който се комбинира с маслото, за да създаде характерния за ястието богат, кремообразен сос. Обикновено се сервира с ориз, варени картофи или хрупкав хляб.
14. Кабули Пулао, Афганистан
Националното ястие на Афганистан се нарича Кабули Пулао. Освен задушен ориз басмати, стафиди и моркови, ястието се приготвя с говеждо или агнешко месо, сготвено с различни подправки. С нотка на сладост и отличителна текстура, тези компоненти му придават различен и пикантен вкус.
15. Pepperpot, Гвиана
Гвианска яхния, известна като pepperpot, се приготвя с месо (често говеждо) и подправки, включително канела, люти чушки и касарип (сос от корен от маниока). Обичайно това ястие да се сервира само по специални поводи като Коледа, защото приготвянето му отнема много време.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!