Ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си - част 2 - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си - част 2
Автор: Peika.bg
Ястия от цял свят, които трябва да опитате поне веднъж в живота си - част 2
Снимка: pexels

Вече ви разказахме за някои ястия от различни кътчета на света, които трябва да опитате поне веднъж в живота си. Тъй като светът е голям и разнообразен, не можем да съберем всички вкусни ястия, които човек трябва да опита, в една статия.

 

Ето още няколко вкусни храни, които да опитате, когато пътувате, като започваме с любимата българска шопска салата: 

1. Шопска салата, България 

Всички познаваме и обичаме шопската салата- домати, краставици, лук и чушки, нарязани на едро, заедно с бяло саламурено сирене и магданоз. 

2. Картофени палачинки, Беларус

Настъргването на картофи и лук и след това пърженето им в олио е начинът, по който беларусите традиционно приготвят драники (картофени палачинки). Ястието често се консумира за закуска или вечеря и може да се сервира като гарнитура или основно ястие. 

3. Chaat, Индия 

Чаат е "семейство" пикантни закуски, които се продават по улиците на Индия. Алу чаат, който се състои от малки парченца хрупкав пържен картоф, и палачинки чеела-безан са два примера за разновидности на чаат. Пържен плосък хляб, дахи (кисело мляко), сев и чаат масала (смес от подправки) са типични съставки в чаат. 

4. Пупуса, Ел Салвадор

В Ел Салвадор пупусас са много обичана улична храна. Представлява дебел плосък хляб, направен от царевично брашно (или оризово брашно) и напълнен със сирене, чичарон, тиква и пържен боб.

5. Cepelinai, Литва

Cepelinai, известни също като цепелини, са традиционни литовски кнедли с картофи и месо. Правят се от настъргани картофи, извара, смляно месо (често свинско) и гъби. След това ястието се оформя в голям овал. Сервира се със заквасена сметана. 

6. Гало Пинто, Коста Рика 

Гало Пинто е типично ястие от ориз и боб от Коста Рика. Добавят се също чушки, кориандър, ситно нарязан лук и чесън. Ястието се сервира със заквасена сметана, пържени или бъркани яйца, тортили и авокадо. 

7. Salteña, Боливия

Това интересно боливийско ястие всъщност е десерт, макар че съдържа и месо. Salteña наподобява емпанада и се състои от месо (свинско, телешко или пилешко) и  пикантен сос (маслини, стафиди и картофи). 

Този вкусен сладкиш се приготвя по различен начин в различните части на страната. 

8. Pastel de choclo, Чили

Класическото чилийско ястие, известно като pastel de choclo, се приготвя с телешко (или пилешко) и choclo, вид царевица. Наподобява овчарски пай, но вместо картофи се използва царевица. 

9. Ропа Вия, Куба

Настъргано говеждо, доматен сос, лук и чушки са основните съставки на класическото кубинско ястие, известно като Ропа Вия. Името на ястието, което се превежда като „стари дрехи“, идва от местен мит, в който беден човек се моли за чудо, в резултат на което тенджера с варени, настъргани дрехи се превръща в пикантна яхния. 

10. Bolon De Verde, Еквадор

Това ястие обикновено се хапва за закуска в Еквадор и се състои от сирене и банани. Бананите се правят на пюре, добавя се сирене и смлени фъстъци. Тази смес се прави на топка и се пържи до златисто. 

11. Кули-кули, Бенин

Бенин, страна в Западна Африка, е известна със своята традиционна закуска, известна като кули-кули. Представлява смлени фъстъци, направени на топчета и изпържени в мазнина. Кули-кули може също да се натроши и да се добави към салати. 

12. Печено агнешко, Австралия

Печеното агнешко е най-добрият начин да съберете хората на масата за вечеря, особено в Австралия. Агнешкото месо се маринова с олио, розмарин и чесън. След това се изпича до съвършенство заедно с картофите.

13. Bacalao Al Pil Pil, Баска автономна област

Осолена треска, чесън, люти чушки и зехтин са основните съставки на традиционното баско ястие, известно като bacalao al pil pil. Бавното готвене на съставките в малко количество масло кара треската да произведе желатин, който се комбинира с маслото, за да създаде характерния за ястието богат, кремообразен сос. Обикновено се сервира с ориз, варени картофи или хрупкав хляб. 

14. Кабули Пулао, Афганистан

Националното ястие на Афганистан се нарича Кабули Пулао. Освен задушен ориз басмати, стафиди и моркови, ястието се приготвя с говеждо или агнешко месо, сготвено с различни подправки. С нотка на сладост и отличителна текстура, тези компоненти му придават различен и пикантен вкус. 

15. Pepperpot, Гвиана

Гвианска яхния, известна като pepperpot, се приготвя с месо (често говеждо) и подправки, включително канела, люти чушки и касарип (сос от корен от маниока). Обичайно това ястие да се сервира само по специални поводи като Коледа, защото приготвянето му отнема много време. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин