Язовир Калин – най-високо разположеният язовир на Балканите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Язовир Калин – най-високо разположеният язовир на Балканите
Автор: Михаела Стоянова

Представете си, че сте високо в планината.

На цели 2394 м н.в. А сега си представете, че около вас има язовир. Точно така. Не езеро, не река, а язовир. Направихте ли го? Представите ви са реални, благодарение на разположения на тази височина язовир Калин в Рила. Той е едно от местата в България, които се славят с прозвището „най“ - най-високият язовир на Балканския полуостров.

Калин не е сред най-популярните маршрути в Рила. Ако решите да отидете там, няма да откриете навалица от хора, а точно обратното - ще намерите уединение сред разположен на каменисто плато язовир на над 2300 м н.в. - нещо, което не се вижда често.

Най-лесният път за достигане на язовира е по пътеката от хижа Иван Вазов. Тя постепенно започва да се вие нагоре. Въпреки че през по-голямата си част маршрутът е само изкачване, той не е от тези, по които ще срещнете трудности. Докато вървите, пред вас постепенно ще се открива панорама на околните върхове и езера. Най-открояващият се сред тях е връх Голям Полич, заради извисяващата се от него водонапорна кула. Тя си има име – Винтчето, а височината, която достига, е 2520 м н.в.

След около 2 часа приятна и спокойна разходка, изкачванията ще свършат, а на хоризонта пред вас ще се открие това, което търсите – язовир Калин. За да достигнете до него, трябва да повървите още няколко минути, но този път по равна пътека. Околността там изобилства от мащерка. Ако ви остане време, не пропускайте възможността да си наберете, за да си подсигурите ароматна и уютна зима с чай от планинското растение.

Повече информация за язовир Калин:

Язовир Калин е построен през 1943 г. Пътеката, по която се стига до него, минава през хижа Иван Вазов, но започва от село Пастра, като общата денивелация, която трябва да се преодолее, е 1700 м. Пътят може да бъде изминат и с високопроходим автомобил. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин