Южна Африка в цифри, факти и легенди - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Южна Африка в цифри, факти и легенди
Автор: Ивелина Медникарова
Южна Африка в цифри, факти и легенди
Снимка: Thinkstock/Guliver

За Южна Африка се разказва лесно в превъзходна степен.

Най-южната държава, с най-развитата икономика в Африканския съюз е първа в света по добив на злато - над 50 тона годишно. В 9-те провинции се говорят 11 официални езика. 80% от 50-милионното население са чернокожи. Останалите съставляват най-голямата общност от бели на континента. Най-многолюдната етническа група е зулу. Всеки четвърти е безработен, а голяма част от хората преживяват с около долар на ден.

Към цифрите със съществено значение прибавяме 95-годишния живот на Нелсън Мандела - първият чернокож президент. 27 от тези години са прекарани в затвора заради активното му участие в борбата против апартейда. Погребението му е повод да се съберат заклети врагове като Обама и Кастро например, за да отдадат почитта си. В Африка пристига най-голямата група важни личности, събирана досега на едно място.

Туристическият поток в страната надхвърля 10 милиона души годишно и за това има само една причина - природата тук е божествена. ЮАР предлага едни от най-зашеметяващите гледки и преживявания, на които никой любопитен пътешественик не може да устои.

Естествено, първата асоциация за уникален изглед е нос Добра Надежда, наречен от откривателя си - португалеца Бартоломео Диаш през 1486 г. - Нос на бурите. .

През 1666 г. холандците построяват първата африканска крепост тук. Затова наричат Кейп Таун градът-майка. Замъкът от това време е най-старата сграда, оцеляла до днес. И макар годината да звучи доста сатанински, гледката безспорно е божествена.

С Дявола е свързана една от местните легенди, която обяснява облака, обвил върха на Тейбъл Маунтийн - планински резерват плато вместо остър връх, по средата на града. Пиратът Ян ван Хункс предизвикал Лукавия на облог по пушене на лула. Човекът спечелил, а облакът, наречен „Покривка за маса”, покрива и до днес почти целогодишно платото на 930 м височина. До там се достига по четири туристически пътеки или с лифт.

ЮАР има близо 2800 км брегова ивица и предлага разнообразни условия за любителите на моретата - сърф, дайвинг, прекрасни плажове като „Златната миля” в Дърбън, наблюдение на симпатични животни като пингвини и тюлени, и не толкова симпатични срещи като с голямата бяла акула.

Най-луксозният курорт е „Сън сити”, който пресъздава легендата за Изгубения град. Според историята дворецът бил резиденция на древен африкански крал, но голямо природно бедствие изравнило града със земята. Ето защо гостите на курорта биват посрещани с изкуствено земетресение.

Внушителна е най-високата планина (3482 м) Дракенберг, която местните наричат „бариера от копия”. Тя пази 119 растителни вида от червената книга и над 40 хиляди рисунки от племето сан. Истинска галерия на открито.

Пещерите Стеркфонтейн на 50 км от Йоханесбург крият останки от липсващото звено между човека и маймуната на над 2,6 млн. години.

Резерватите пазят стотици видове, а специалните туристически маршрути предлагат места за сафари. Националният парк Крюгер с дължина 350 км и ширина 60 км е осеян с над 2000 км асфалтирани пътища. По тях можете да срещнете 150 вида бозайници и 500 птици.

Най-голямото постижение на местните би била проявата на толерантност в памет на Нелсън Мандела и заради божествените творения, които имат по земите си. Те са дар, в името на който си заслужава усилието- да се научим. Казват, че красотата ще спаси света.  

Още от Ивелина вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин