За Рила с любов - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За Рила с любов
Автор: Габриела Исакова

Казват, че ние в България сме късметлии по отношение на природата. Не знам кой го казва, но определено е прав. Със сигурност можем да се похвалим с море, с планини, равнини и китни селца. Тук ще разгледаме една от най – красивите планини в БългарияРила планина. Тя предлага на всекиго по нещо – за истинските планинари има красиви върхове, чакащи да бъдат покорени, а за тези, несигурни в планинските си умения – леки планински пътеки.

С радост можем да кажем, че Рила е най-високата планина не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Връх Мусала стои гордо на цели 2925 м, с цели 8 м по-висок от гръцкия Олимп (2917 м). Освен него в Национален парк Рила има още над 100 върха с височина над 2000 метра, сред които Мальовица (2729 м), Малката Мусала (2902 м), Иречек (2852 м), Алеко (2713 м). Сякаш планината има свои чувства и обича да ги изразява – дали ще бъде изведнъж развихрили се бури или непрогледна мъгла, тя те кара да осъзнаеш колко си малък пред природата… и колко могъща всъщност е тя.

В Националния парк Рила има няколко резервата – Парангалица, Скакавица, Ибър, Централен Рилски резерват и Риломанастирската вода. Всеки един от тях е създаден с цел да съхранява специфичните за този район флора и фауна. Смята се, че Рила е една от планините с най-интензивно развит туризъм. При нея са създадени т. нар. „зони за интензивен туризъм“, където има много туристически пътеки, пригодени за разходка, конни преходи, велопреходи, преходи със ски и други. Може би тук е мястото и да напомним, че бивакуването и паленето на огън може да се случва само на обозначените за това места.

На територията на Рила планина се намират 17 туристически хижи, разполагащи с около 1500 легла. Така че за всеки, тръгнал на преход, може да се намери подслон. Но винаги бъдете нащрек и си преценявайте времето! Не е хубаво да се остава в планината по тъмно. Пък и в това време е по-приятно да си в хижата, пийвайки нещо топло.

И в заключение… Да отидеш на планина може да бъде отпускащо. Сладката умора след цял ден преход завладява съзнанието ти изцяло и изтласква оттам всички тревоги от заобикалящото ни ежедневие. А Рила планина определено е едно от тези места. Тя успява да те омагьоса и да те накара да преосмислиш думата „красота“ . Не случайно е любима дестинация, както на множество българи, така и чужденци.

Текстът е изпратен от Габриела Исакова за рубриката "Стани автор".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин