Остров Лефкада: Гърция в бяло - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Лефкада: Гърция в бяло
Остров Лефкада: Гърция в бяло

Името на приказния гръцки остров Лефкада (или Левкас) в превод означава "бял" и идва от чудните скали, които са като направени от тебешир. Водата е кристалночиста и прозрачна. Пясъкът е ситен и примесен с малки камъчета. Тук се намира едно от най-модерните пристанища в Гърция, а красива природа и плажни забавления съществуват едновременно и сякаш без да си пречат. До някои от плажовете има плажни барове и заведения, но има и такива, които са усамотени и отдалечени.

Плажът Порто Кацики

Той е един от най-добрите плажове в света. Ще ви очарова с прозрачна вода и ситен пясък. Намира се на40 км югозападно от град Лефкада и е заобиколен от стръмни скали, гледката към които е незабравима. За да стигнете до него, трябва да слезете по 80 стъпала, издълбани в скалите. Името му на гръцки означава „коза”. В миналото районът е бил използван за пасище от местните овчари.

Василики

Това е рибарско селище, от чието пристанище всеки ден отплават фериботи заостровите Итака и Кефалония, както и лодки за разходка край бреговете на селището. Василики има дълъг плаж със ситни камъчета, а не с пясък. Разходете се из романтичните тесни улички на градчето и опитайте морски специалитети в местните заведения. Намира се на 38 км южно от град Лефкада.

Пещерата на Папаниколис

Кръстена е на гръцки водолаз, който се крил тук по време на Втората световна война. Водата в пещерата е кристалночиста, но не можете да плувате в нея, защото е много студена, а и постоянно преминават лодки с посетители. Ще видите много делфини, които ще ви се зарадват и ще плуват около лодката ви. Наемете лодка от пристанището на Василики и се насладете на това уникално място.

Музеят на грамофоните

Това е уникален за Гърция музей. Тук освен различни грамофони, стари плочи и музикални инструменти, ще видите и колекции от снимки и картини на Стария град, книги, бижута и монети. В музея се пази и първото радио, донесено на острова. Намира се в град Лефкада.

Фолклорният музей в Кария

Това е малък частен музей, в който ще видите много плетива, ще научите за различните начини на изработването им, станове, игли за плетене и оръдия на труда, както и различни преси за грозде. Намира се в планинското селце Кария.

Археологическият музей

Върнете се хиляди години назад в древната история на Лефкада. Очакват ви керамични съдове, медни бижута, каменни инструменти, оръжия, артефакти от древни гробници и какво ли не още. Намира се в централната част на град Лефкада.

Крепостта Агия Мавра

Изградена е от сицилианците през XIV век. Зад стените й е църквата Агия Мавра, която е била превърната в джамия след окупацията от турците през XV век. През лятото в крепостта се организират концерти, изложби, фестивали. Намира се на няколко километра североизточно от град Лефкада.


Морски дарове

Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате. Гарнитурите най-често са ориз, варени картофи или свежа салата. Бъдете смели и веднага си поръчайте нещо интересно в морските ресторанти и таверни.

Печена царевица

Тя е често срещано „улично” ястие. Ще я откриете навсякъде в Лефкада: по колички на улиците, по сергии на плажа и крайбрежните алеи, по пазарите. Ароматът на печена царевица примамливо ще се разнася около вас, така че...Отдайте се на изкушението!

Шопинг

По главната търговска улица на Лефкада има много магазини за сувенири, бижута, модни бутици, както и рибни магазини. По страничните улички на града ще откриете магазини за антики, кожени изделия и красиви ръчни плетива.

Нощен живот

По главната търговска улица се намират много заведения, кафенета и ресторанти, а на северното пристанище в края на пешеходната улица ви очакват барове и таверни с красива гледка към морето.

Вече ви се ходи в Лефкада? Вижте най-добрите оферти за екскурзии в Лефкада!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин