Забележителности в Сандански и околностите му - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забележителности в Сандански и околностите му

Сандански е град, който съществува още от времето на траките.

В древността носи името Медиус. По-късно римляните наричат това място Дезудава. Но най-популярно от старите му имена и до днес е Свети Врач. Така се казва и прекрасният градски парк. Градът се простира в Санданско-Петричката котловина и е на почти равни разстояния между София и вторият по значение гръцки град Солун

Ако сте решили да посетите Сандански, обиколката на града може да започне от Археологическия музей, който събира артефакти от цялото историческо минало на града и околността. Сбирката на културната институция, основана през 1936 г., съдържа над 10 хиляди експоната. Любопитно е, че музеят е построен върху основите на базилика.

Интересни обекти са Базилика номер 1, датирана от 3-4-ти век и Епископският комплекс, построен през 5-6-ти век. Тези съоръжения запознават своите посетители с късноантичния и раннохристиянски етап от развитието на града.

В Сандански се намира и манастирът "Св. Козма и Дамян". Той е основан през Възраждането, а според преданието именно тук са живели Козма и Дамян, които лекували болните от околността.

Друга атракция в града е местният парк Свети Врач, който е един от най-големите в България. В него можете да се разходите по пясъчните алеи. В центъра на най-зелената част на Сандански се намират стадионът и летният театър. Първите растения от ботаническата сбирка в градската градина са засадени още през Първата световна война.

Недалеч от Сандански и близо до Мелник е разположено жилището на средновековния деспот и царски родственик Алексий Слав. Болярската къща е прекрасно запазена до своя втори етаж. Постройката е от камъни и червени тухли, и копира византийската аристократична архитектура. Подобни на Славовата крепост, както наричат обекта, са много от жилищата на константинополската аристокрация. 

Ако сте в района на Сандански, можете да посетите и Мелнишките пирамиди. Природните образувания са едно от българските чудеса, подобно на Белоградчишките скали и морените на Витоша

Не пропускайте да разгледате и Роженския манастир, който се намира само на 13 км от Сандански. Той е изключително добре запазен Средновековието до наши дни, като има и постройки от времето на Възраждането.

В района са и поклонническите места за много християни, вярващи в пророчества, а именно църквата "Свети Георги" на Преподобна Стойна (с. Златолист) и Рупите, където се намира прочутият скулптурен обект "Кръстът", създаден по поръчение на Ванга.

Всички тези обекти могат да бъдат посетени както с личен транспорт, така и като част от туристическа група. 

Текстът е изпратен за рубриката „Стани автор“ от Мая Джамбазова.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин