Забележителности в Шотландия, които не са за изпускане - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забележителности в Шотландия, които не са за изпускане
Автор: Кристин Станкова

Шотландия е страната на овцете, пържените Mars и потомствените викинги. Зад фасадата на цивилизацията е една скрита лимонка, чийто истински характер може да разкриете сред калните хълмове или в някое заведение след 10 вечерта. Заклети традиционалисти, шотландците умело комбинират всички сладости на модерния свят с историческите си съкровища и дори да не вали, си струва да се посети поне малка част от очарователната им държава. Ето няколко задължителни спирки.

Лох Нес

Може да не знаете нищо друго за Шотландия, може дори да не знаете, че се намира там, но със сигурност сте чували за Лох Нес. Ясно ви е, че там има чудовище и доказателството ще ви донесе богатство и слава. Разбира се, че няма начин да пропуснете визита, а ако сонарната експедиция по следите на Неси ви доскучае, метнете се до замъка Ъркарт на западния бряг.

Стърлинг

Няма друго място, което така умело да се възползва от холивудската реклама като Стърлинг - сцена на изключителни битки и маниакално развяване на мечове от страна на Уилям Уолъс, Робът I Брус и Мел Гибсън. Замъкът Стърлинг се издига величествено над отвесните скали като най-стратегически важната крепост в страната, между чиито стени през свободното си време множество шотландски крале и кралици са умирали от студ.

Сейнт Андрюс

Също известен като мястото, събрало Уилям и Кейт. И въпреки че университетът се радва на главоломен наплив от хора, заблуждаващи се, че ще стрещнат някой принц, или поне лорд там, градчето е също дом на най-стария от големите голф шампионати. Има си също замък, руини от катедрала и кула, от която се разкрива прекрасна гледка и най-странния плаж, който някога сте виждали.

Бен Невис

Най-високият връх на Острова с главозамайващите си 1300 метра, което не му пречи да е крайно впечатляващ със статута си на пенсиониран вулкан и руините на обсерватория от края на 19-и век.

Авимор

Сърцето на Националния парк Кангорм, Авимор е рай за зимни спортове. Отдалеч прилича на алпийско селище с дървени хижи и неестествено голям брой магазини за зимна екипировка, но не се заблуждавайте - намира се на около 3 пъти по-ниска надморска височина от София – очарователните 216 метра. Въпреки това печели точки, че е по-близо до Северния полюс.

Замъка Балморал

Частната резиденция на кралското семейство е купена от Принц Албърт като подарък за Кралица Виктория. Оригиналният замък е бил построен през 15-и век, но понеже бил твърде тесен за кралските особи, те си построили нов малко по-встрани. Обичайно ваканционно убежище за Кралицата и семейството ѝ, замъкът също събира мъката им, когато получават новините за смъртта на Принцеса Даяна.

Остров Скай

Остров на облаците според викингите, заради плътните мъгли по хълмовете. Скай е безспорно едно от най-красивите места в Шотландия с изкусителните си чукари, езера и замъци. Естествено щеше да е далеч по-привлекателен, ако безмилостните ветрове не се опитваха да ви отвеят кучето, но винаги може да полеете мъката в някой пъб.

Единбург

Град от приказките. Честно казано цяла ваканция няма да ви стигне да обиколите навсякъде, но задължително трябва да се замъкнете до замъка, Роял Майл, Националния музей на Шотландия, Принцес стрийт, Парламента... Ако имате време, се разходете до Калтън Хил и Парка Холирууд. За Хари Потър маниаците е задължителен следобедния чай в The Elephant House, където Роулинг е писала книжките си и не забравяйте да минете през тоалетната - най-доброто място в града (цялото изписано с послания от фенове)!

Глазгоу

Градът на търговците. Глазгоу има особено космополитна атмосфера и въпреки че на пръв поглед изглежда хаотично наплют от всички възможни архитектурни стилове, всъщност е очудващо симпатичен. Също има и безбожно много неща за правене, по улиците винаги нещо се случва; пълно е с всевъзможни магазини и заведения, които в духа на капитализма се опитват да ви изсмучат финансите. Разходка по брега на река Клайд е задължителна, като това ще ви заведе до сградата на BBC Scotland, бобчето на Научния център и музея Ривърсайд. Музеят и галерията Келвингроув и кампусът на Глазгоуския университет са в северната част на града, а ако искате нещо по-централно, идете до Народния дворец със зимните градини и Галерията за модерно изкуство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин