Жирона - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Жирона - забележителности за един уикенд
Жирона - забележителности за един уикенд
Снимка: .Robert.

Жирона е живописен средиземноморски град, шарен и привлекателен оазис в Каталуния, където древната история и модерният начин на живот правят мястото много популярна туристическа дестинация.

Жирона е идеалното място за почивка от лудницата в Барселона, защото е по-спокойно и има какво да предложи на посетителите си.

Крепостните стени и кулите - Градът е много древен, а голяма част от историческото наследство е запазено и достъпно за туристи. Като например - останките от стените на градското укрепление, което е било построено от римляните през 1-и в. пр.Хр. и по-късните стени, строени през 14-и век. С времето укрепленията са били погълнати от града и са станали част от лицето му, губейки военното си предназначение. В днешно време стените и кулите могат да бъдат посетени от туристи в две части на Жирона – малка част от тях се намират в северната част на Стария град и доста по-значителна част са в южната част на града.

34108

Старата катедрала Санта Мария и други църкви - Старата катедрала е била построена на мястото на арабска джамия. До католическата сграда се стига по 86 стъпала, а самата тя представлява отличен пример за каталунска готика. Други предпочитани от туристите места са църквата Сант Пере де Галигантс, манастирът Сант Даниел и готическата църква на Сант Фелиу от 14-и век.

Еврейският квартал в Жирона много добре е запазил средновековния дух на мястото, където се е намирала една от най-големите еврейски общности в Европа до изгонването й от испанските власти през 15-и век. 

34110

Площад Независимост/ Пласа де ла Индепенденсия - Дългогодишната история на Жирона може да бъде разпозната и разгледана много лесно на Пласа де ла Индепенденсия, защото в архитектурата на сградите там има представители на различни стилове и течения през вековете. Площадът е посветен на войната на испанците за независимост от Франция на Наполеон, а по неокласическите сгради има портници, посветени на защитниците на Жирона по време на обсадите през 1808 г. и 1809 г. Една от особеностите на града са живописните къщи по река Оняр, които са построени отдавна, но завинаги носят вкуса на средиземноморския дух.

34111

Река Оняр - на практика реката разделя града на Стара и Нова част. Старият град е на източния бряг на реката и е известен с тесните си калдъръмени улички и стръмни стълби по хълма, на който Жирона е построен. Там е известната в града улица Рамбла де ла Либертат, където има много кафенета и ресторанти, които предлагат меню на деня за 10-13 евро, дори в неделя.

34112

Новият град се намира на западния бряг на реката, където има много магазини, хотели и по-евтини ресторанти. Добрата новина за хората, които обичат да ходят е, че Старият и Новият град са приспособени изключително за пешеходци. 

34113

Как да стигнем до Жирона: Жирона е на 99 километра северно от Барселона като до града се стига за 1 час с автобус от центъра на каталунската столица и струва около 16 евро. Влаковете от Барселона за Жирона са на 1 час и билетът за тях струва около 14 евро. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин