Забравени истории: Голите миньори на Сицилия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забравени истории: Голите миньори на Сицилия
Автор: Veronica Di Grigoli

Не е тайна, че сярата е рентабилен химичен елемент, тъй като редица прозводствени промишлености не могат да работят без нея. Но може би не знаете, че през 19-и век, по време на индустриалната революция, 90% от сярата в цял свят идва от Сицилия.  

Разбира се, островът може да се похвали с огромни серни залежи. От една страна, защото някога е бил под вода, а от друга - защото е вулканичен остров и се захранва със сяра от дълбините на земята.

Още по-любопитен факт е, че миньорите в Сицилия, които са снабдявали света с този ценен жълт кристал, са работили съвсем голи.

Причината?

40392

Причината не е разкрепостени разбирания, а непоносимо горещи условия на труд. Ако температурата над земята е била около 40 градуса, то в мините под земята е стигала до над 45. Влажността пък, която била 100%, допълнително усложнявала тежкия труд, който обикновено продължавал по 12 часа на ден. Освен от жегата дишането на миньорите било затруднено и от сероводорода, който изпуска сярата и може да доведе дори до задух. Някога наричали този газ жупел и смятали, че е дим от огньовете на ада. Всички тези условия правят човешкото оцеляване с дрехи невъзможно и затова сицилианските миньори се лишили от униформи.

Но освен смели мъже, в мините често влизали и деца, чиито бащи ги водели на работа още от шестгодишна възраст. Тази практика деца да работят в мините от толкова крехка възраст продължава в Сицилия дори и в годините след Втората световна война.

40394

Този скъпоценен минерал бил силно желан от британците и французите, които почти стигнали до война за това коя държава ще сложи ръка над всички скъпоценни резерви в Сицилия. Междувременно, докато Северна Европа е изкушена от завладяването на монопола със сяра, миньорите работили за толкова ниски заплати, че практически могат да бъдат считани за роби. Освен това сярата често предизвиквала белодробни заболявания.

Това продължило до времето, когато суровия петрол бил извлечен от дълбоките недра на земята. Процесът, при който се извличал петролът, произвеждал сяра като страничен продукт. Това се оказало далеч по-евтин и по-безопасен начин за добив на сяра и така Сицилия губи глобалния си монопол.

40395

Хиляди и хиляди серни миньори и техните семейства губят своето препитание и настъпва масово изселване на сицилианци към Америка. Според някои източници днес в Сицилия живеят около 5 милиона сицилианци, а в САЩ “сицилианците” са около 17 милиона. Много от днешните наследници на някогашните емигранти, посещават Сицилия и недоумяват защо техните предци са напуснали остров, който прилича на райско кътче.

Всички снимки са част от специална изложба на минерали и геология, показващи частната колекция на геолога Марио Тоци (Mario Tozzi). 

Още от Вероника ди Григоли можете да прочетете в сайта й тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин