Загадъчните каменни сфери в Коста Рика - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Загадъчните каменни сфери в Коста Рика
Автор: Peika.bg
Загадъчните каменни сфери в Коста Рика

Ще ви запознаем с една от най-големите загадки – стотиците гладки каменни сфери, намиращи се в южната част на Коста Рика.

Те приличат на колекция от гигантски топчетанай-едрите от тях са с диаметър до 2 м и тежат по 16 тона. Тези необичайни каменни кълба се намират главно в южната област Дикис Делта, както и на остров Исла дел Каньо, на около 30 км от брега. Те могат да бъдат намерени и в други части на Централна Америка. Но никъде не са толкова много и в така добре запазени както в Коста Рика, където са около 300 на брой.

Каменните сфери
са съвършени като пропорции и гладкост, което прави мистерията около създаването им още по-голяма. Най-голямата загадка е кой е направил тези топки и каква е била целта им. И на двата въпроса учените не могат да дадат категоричен отговор, но, разбира се, съществуват най-различни легенди.

Първите сведения за тези топки се появяват в края на 19-ти век, но са описани научно едва през 30-те години на 20-ти век. Най-любопитната, но и оспорвана теория е, че каменните сфери са били поставени на специални места от индианците в епохата много преди идването на Христофор Колумб. Както всички други древни монолити, тяхната функция била да улавят насочват земната енергия.

Загадъчните каменни сфери в Коста Рика


Според друга широкоразпространена теория камъните са имали астрономически функции в праисторическа Америка. Много от тях са открити на групи до 20 броя и често са разположени в геометрични фигури като триъгълници, четириъгълници или прави линии.  

Интересното е, че повечето топки са изработени от гранодиорит – магмена скала, близка по състав до гранита. Технологията, с която разполагаме в наши дни обаче не може да му въздейства така, че по химичен път той да бъде оформен. Освен това каменоломната за гранодиорит се намира в планинската верига Таламанка, на около 80 км от мястото, където са открити за първи път повечето топки.

В наши дни каменните топки се използват като декорация на важни административни сгради, училища, болници и богаташки къщи. Има ги и в по-големите музеи в Коста Рика и Централна Америка. Все още обаче е загадка какво е било тяхното предназначение и как са били изработени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин