Загреб – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Загреб – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Който е посетил Загреб веднъж, казват, след това все търси начин да се върне. Има някаква необяснима магия в очарователните улички, старите църкви и усещането за кипящ живот в столицата на Хърватия.

Ето списък с най-важните неща, които трябва да видите, направите и опитате, докато сте там.

Катедралата „Света Богородица” (Zagrebačka katedrala) – Ще забележите високите й кули от всяка точка на града, а красотата й отблизо ще ви заплени. Тя е най-високата сграда както в Загреб, така и в цяла Хърватия. Катедралата побира 5000 души. Вътре е украсена с витражи и масивни статуи, а готическата й архитектура създава специална атмосфера. Двете й кули са почти близнаци, защото имат 1 м разлика във височината си. Северната е висока 105 м, а южната - 104 м. Намира се в центъра на града, на площад „Каптол”.

Църквата „Свети Марк” (Crkva svetog Marka) – Тя впечатлява с необичайния си покрив – цветно пано от плочки, на което са изобразени гербът на Загреб и този на Хабсбургското хърватско кралство. Римокатолическият енорийски храм датира от XIII век. Камбанарията му е направена през 1725 г. Вътре ще видите три пищни олтара. Над главния има скулптура на разпятието, а на олтара, посветен на Дева Мария, нейна позлатена фигура. Намира се е в сърцето на стария град на Загреб – Горни град.

Музей „Мимара” (Muzej Mimara) – Тук се съхраняват над 3500 произведения на изкуството от различни места и периоди. Експонатите са дарени от частен колекционер. Археологическата колекция съдържа предмети от Египет, Месопотамия, Персия, Гърция, Рим. Ще видите и предмети от стъкло, текстил и богата мебелна колекция от Далечния изток. Изложени са и творби на Рембранд, Караваджо, Гоя, Веласкес и много други. Музеят се помещава в ренесансова училищна сграда близо до Хърватския национален театър, в центъра на Загреб. Ще се ориентирате по многото скейтбордисти наоколо. Работно време и входни такси тук.

Паркът Максимир – Това е най-големият парк в Загреб. Изграден е в стар английски стил. Отдайте се на почивка и забавления сред пищна растителност и кристални езера. Можете да поддържате форма по алеите за тичане и колоездене или да поседнете с приятна компания в многобройните кафенета и ресторанти. Децата ще се забавляват в зоопарка с панди, лъвове, мечки, кенгура, крокодили и други животни.

Ботаническата градина (Botanicki vrt) – Разположена в сърцето на Загреб, тя е малък оазис сред забързания град. Разходете се на чист въздух или просто поседнете сред богатата зеленина и цветни алеи. Ще видите много растителни видове, сред които и защитени. Около езерото в градината ще забележите много припичащи се на слънце костенурки.

Каменната порта (Kamenita vrata) – Тя някога е била вход към града. В самата порта, в покрита с решетка ниша, ще видите статуя на Дева Мария с Младенеца, датираща от XVI век. Вярва се, че тази статуя има чудодейна сила. Затова много хора идват да се помолят и да запалят свещ. Помолете се искрено за нещо тук и то ще се сбъдне. Портата се намира в Горни град.

Кулата Лотршак (Kula Lotrščak) – От върха й всеки ден се чува гърмеж. Не се притеснявайте, никой не напада. Според легендата, крал Бела IV разпорежда завещаното от него оръдие да се използва ежедневно. И от януари 1877 г. всеки ден, точно по пладне, от оръдието се произвежда изстрел. Смята се, че така, освен спазването на кралското нареждане, се осъществява и синхронизиране на градските часовници. Кулата е построена в средата на XIII век за защита на града. Изградена е от различни по големина и форма камъни, смесени с тухли. Намира се в Горни град.

Езерото Ярун (Jarun) – Това е „морето” на Загреб и тук има по нещо за всеки. Можете да плувате, да се печете на пясъка с напитка от многобройните барове и кафенета или да се забавлявате във водата с уиндсърф, гребане, водни ски, водни колела, а в зоната с кея можете да ловите риба. На сушата има големи игрища за плажен волейбол, футбол, голф, както и обособени крайбрежни алеи за тичане, каране на колело или ролери. Намира се в южната част на града.

Крепостта „Медведград” – Това е най-значимият архитектурен комплекс от Средновековието в близост до Загреб. Аристократичният град датира от XIII век. Крепостта е построена от епископа на Загреб. Крепостните стени са като пръстен, кулите са масивни, а входовете - добре защитени. Разходете се из останките на комплекса и почувствайте духа на времето. Днес тук се провеждат рицарски състезания и исторически фестивали. Намира се на южния склон на планината Медведница.

Археологическият музей (Arheološki Muzej) – Той не е много голям, но съхранява над 400 000 експоната от различни епохи. Тук ще видите световноизвестната Загребска мумия на жена от Теба в Египет, която е била открита увита с ленено платно, съдържащо най-дългия в света и засега неразчетен текст на етруски. Впечатляваща е и колекцията от каменни монументи от римско време. Музеят се намира в централната част на града. Информация за билети и работно време тук.

Музеят на съвременното изкуство (Muzej Suvremene Umjetnosti) – Тук е представено хърватско и чуждестранно културно наследство. Изложени са картини, графики, скулптори, хартиени произведения, фотографии от XIX и XX век, както и колекция от филми и видеа, създадени 60-те години на XX век. В музея гостуват и временни изложби. На територията му има кафене. Работно време и входни такси – информация тук.

Музеят на разбитите сърца – Пригответе си носни кърпички за едно емоционално пътешествие. Този музей е единствен по рода си в света. Тук ще разберете хиляди истории за разбитата любов на двойки от целия свят. Ще видите предмети, свързани с различни емоции: счупени рамки със снимки в тях, потрошени съдове и вази, сватбени рокли, счупени телефони, забравени плюшени играчки. Ако ви обземе тъга, в музея са измислили интересен лек – тук се предлага гума, с която да изтриете неприятните си спомени. Нищо не ви пречи да опитате, нали? Разгледайте част от експонатите в Музея на разбитите сърца.

Магазини в Загреб – От двете страни на главната търговска улица на Загреб – „Илица” са подредени магазини за дрехи, обувки, чанти на известни търговски марки, както и големи универсални магазини, в които ще откриете всичко. Улица „Ткалчичева” (Tkalčićeva Ulica) е отрупана с магазини и галерии, поместени в къщи от XIX в. Наблизо е „Център Каптол” – най-модерният мол в града.

Пазарът „Долац” (Dolac) – Това е известен пазар, където местни фермери предлагат пресни висококачествени продукти: плодове, зеленчуци, риба, месо, сирене, прясно изпечени тестени изделия. Пазарът е отворен всеки ден без неделя. Намира се близо до главния площад „Бана Йелачича”, близо до катедралата „Света Богородица”.

Хапнете щруклиtrukli) – Това е традиционна баница с козе сирене, която се приготвя, както печена, така и варена. Много е подходяща за закуска. Ще я откриете във всички пекарни. Да ви е сладко!

Хапнете папреняци (Paprenjaci) – Те ще ви очароват и озадачат едновременно. Тези ароматни сладки са необичайна комбинация от мед, орехи и… черен пипер! Това е вкусът на Загреб – оригинален и незабравим.

Нощен живот в Загреб – Най-популярното място за начало на вечерта е Улица „Ткалчичева” (Tkalčićeva Ulica) с многобройните си барове, кафенета и ресторанти. Повечето дискотеки в Загреб отварят врати след полунощ и затварят след 4 сутринта. През лятото център на нощния живот са заведенията край езерото Ярун. Тук има разнообразие от коктейл барове, дискотеки и клубове, в които да се развихрите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин