Залцбург - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Залцбург - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Залцбург е истинска барокова галерия - центърът на града и днес изглежда както когато Моцарт е живял тук преди 250 години. Старата част на Залцбург изглежда зашеметяващо както докато се разхождате в нея, така и ако я погледнете от възвишението на крепостта Хоензалцбург. Над бързата река Залцах пък се издига замъкът Мирабел със своите изящни градини. Как да не харесаш Залцбург!

Ето и списък на основните забележителности в Залцбург, с които да започнете! Не забравяйте да разгледате и списъка с идеи какво да видите в Залцбург за без пари.

Замъкът Мирабел (Mirabell) е построен през 1606 г. като подарък от принц Волф Дитрих за любимата му Саломе, която била негова придворна дама и с която отгледали 10-те си деца именно тук. Днес в сградата се помещават офисите на кмета на Залцбург и общинската администрация. Към двореца има голяма градина в бароков стил с фонтани, зеленина и красиви цветя, а в летните вечери е огласена от класическа музика от различни оркестри. Намира се в центъра на града. 

Замъкът Хелбрун - Добре дошли в замъка за забавленията - Хелбрун (Hellbrunn). Построен е в бароков стил през XVII век от принц Волф Дитрих с идеята това да бъде лятна вила за забавления за децата му. Тук няма нито едно легло, защото семейството се прибирало да спи в дома си в Залцбург. Покрай двореца има голям парк с красиви фонтани и зоологическа градина. Разположен е в южната част на Залцбург. Прочетете подробна статия за замъка Хелбрун.

Крепостта Хоензалцбург/Горен Залцбург - Крепостта Горен Залцбург (Hohensalzburg) е най-голямото запазено историческо укрепление в Централна Европа. Намира се на хълма над града и е негов символ. Изграждането на крепостта започва през 1077 г. и завършва през 1687 г. От 1861 г. крепостта е туристическа атракция. Можете да приемете предизвикателството и да стигнете до нея пеш по стръмните стъпала в самия хълм или да се качите на лифт. Прочетете още за замъка Хоензалцбург.

Залцбургската катедралаЗалцбургската катедрала (Salzburger Dom) се издига величествено в центъра на Стария град и е един от символите на Залцбург. Построена е през XVII век от Сантино Солари в стил ранен барок. Тук ще видите кръщелния съд, в който е бил кръстен самият Моцарт, както и красивия орган, заобиколен от позлатени статуи на ангели, свирещи на различни инструменти. 

Родната къща на Моцарт (Mozarts Geburtshaus) е задължителна спирка по време на разходката ви в Залцбург. Моцарт е живял тук със семейството си от 1773 до 1781 г. Вътре ще видите нотни ръкописи, принадлежали на композитора, мебели, лични вещи, както и негови музикални инструменти. В тази къща Моцарт композира повече от 150 от своите произведения. В обособената малка кинозала можете да видите кратък филм за живота на твореца. Информация за работно време и билети ще намерите тук.

Площад МоцартПлощад Моцарт (Mozartplatz) е разположен много близо до река Залцах, недалеч от катедралата на Залцбург. Малкият площад е известен с издигащият се в центъра му бронзов паметник на легендарния композитор. Построен е през 1842 г. Точно срещу него има уютно кафене, в което си струва да изпиете чаша кафе.

Залцбургският музей (Salzburg Museum/Neue Residenz) е доказателство за това, че един музей може да бъде информативен и забавен едновременно. Има няколко отдела с изкуство и история, както и детски отдел. В музея на играчките "Детски свят" (Kinder Welt) ще видите най-голямата колекция в Австрия на европейски играчки от последните 250 години. Огромни плюшени мечета, дървени влакчета, кукли и къщи за кукли, самолетчета, топки, пумпали и каквото още се сетите. Музеят отваря врати през 1978 г. Помещава се в сградата на бивша болница. Освен да разгледат уникалните играчки, тук децата, а защо не и възрастните, могат да изработят и оцветят собствени от различни материали. Информация за работно време и билети ще намерите тук.

Францисканската църква (Franziskanerkirche) е най-старата сграда в Залцбург. Датира от XIII век. Вътрешните й сводове, високият таван и колоните са в готически стил, на който ярко и оригинално контрастира пищният бароков олтар. Разположена е в центъра на Стария град. Допълнителна информация ще намерите тук.

Разходка по река Залцах в ритъма на музиката - Можете да се разходите по река Залцах в Залцбург със специално корабче, което ще се движи в ритъма на известни произведения на Моцарт. Така ще видите Залцбург по един  различен и красив начин. Над реката минава извит пешеходен мост, свързващ старата част на града с новата. Време е за танци на корабче! 

Разходка с каляскаПотракването на копитата на конете ще се чува навсякъде около вас в Залцбург. Така че защо не си подарите една разходка с каляска из града? Това е още един оригинален начин да разгледате града, като едновременно се върнете назад във времето и се почувствате като важна особа. Можете да ги наемете от площадите, където ще видите чакащите кочияши. Дий!

Топките на Моцарт (Mozartkugeln) – да сме наясно, става въпрос за бонбони! Оригиналните топчести бонбони можете да опитате само в Залцбург и никъде другаде по света. В миналото сладкарят  Паул Фюрст, който ги изработва ръчно за първи път през 1890 г., решава, че който иска да ги опита, трябва да дойде в Залцбург. Оригиналът и до днес задължително са произвежда на ръка. Сърцевината на бонбоните е от марципан, а отвън са обгърнати от нуга и тъмен шоколад. Не ги пропускайте!

Аромат на топъл хляб в пекарна Шифтсбекерай - Аромат на топъл хляб на необичайно място - точно след изхода на градското гробище (което е смятано за едно от най-красивите в света) ще излезете пред малка воденица с пекарна, където пекат и продават най-различни видове хляб и печива. Хлебчета със сусам, мак, с царевично брашно, с орехи, черен пипер и какви ли не още видове, както солени, така и сладки. Има за всеки вкус. Пекарна Шифтсбекерай (Stiftsbäckerei) е най-старата в Залцбург. Изкусителният аромат ще привлече вниманието ви отдалеч и ще ви доведе до тук. Точният адрес е Kapitelplatz 8.

Хлебче с наденичка - това е традиционно хапване в ранните следобедни часове и по време на обедните почивки в Залцбург. Местните наденички са много вкусни. Продават ги буквално навсякъде: в малките заведения с външни високи маси без столове, както и в уличните будки.

Магазини в Залцбург - Главната търговска улица на Залцбург е „Гетрайдегасе” (Getreidegasse). Тя е тясна и с много сгушени магазинчета с автентични табелки, с орнаменти от ковано желязо. Тук има и много ресторанти и малки къщи, долепени една до друга. Ще забележите магазинчета за коледни и великденски играчки и украса, които са отворени цяла година, дори и в горещото лято. Така че, стига да искате, можете да си купите топки за елхата през юли. 

Нощен живот в Залцбург - В Залцбург няма да намерите дискотеки, в които да се вихрите до зори, но нощният живот на града предлага много барове, пъбове и ресторанти, в които да пийнете и да бъбрите шумно с приятели. Повечето заведения са съсредоточени в Стария град. Най-доброто в летните вечери е да вземете няколко бири и да седнете с приятели на прохлада край река Залцах. Няколко големи нощни клуба ще намерите в покрайнините на града.

Събития в Залцбург - От Залцбургския фестивал до ежегодния маратон и джаз фестивалите - вижте списък с най-интересните събития в Залцбург.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин