Замъкът Бран: Несъстояла се среща с Дракула - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Бран: Несъстояла се среща с Дракула
Автор: Албена Мишева

Повечето хора свързват замъка Бран (Castelului Bran) с известната история за вампира Дракула, написана през 1897 г. от ирландеца Брам Стокър. Не може да се докаже със сигурност, че прототипът на Стокър – Влад Цепеш – наистина е живял тук. Нито че е бил вампир, както вече ви разказахме. Това обаче не трябва да ви спира да посетите този останал от времето на рицарите замък.

Поради важното местоположение на това място още през XIII век е построена цитадела от рицарите на Тевтонския орден, която на по-късен етап бива разрушена. Замъкът в сегашния си вид е изграден от жителите на град Брашов през 1377 г.

Със сигурност ще е много по-приятно да се разглежда, когато дърветата са разлистени и птичките пеят, но времето, в което ние го посетихме (през март) остави у нас така търсеното от румънците чувство на злокобност.

Малко преди да пристъпите през портите на замъка, ще минете през малко пазарче, където местните хора продават типични румънски продукти и, разбира се, наред с това и вампирски сувенири – маски, зъби и най-различни други. Препоръчвам ви да обърнете най-голямо внимание на кашкавала - ще ви напомни на вкуса от детството.

С влизането в двора на замъка от дясната страна ще видите типична средновековна румънска къща с малко езеро. Замъкът се издига на висока скала, от която се открива красива гледка към околността. Той не е много голям като площ и по-скоро носи усещането за крепост или резиденция, за каквато всъщност е използван от семейството на кралица Мария. Интериорът му е изцяло нейно дело и тъй като тя е била много вярваща християнка, навсякъде ще забележите изчистеност и простота, няма никакви следи от помпозността, с която другите кралски семейства се отличават.

През 2005 г. замъкът е върнат на внука на кралица Мария, Доминик фон Хабсбург, син на принцеса Илеана, от която замъкът е отнет по време на властването на комунистическата партия. Румънската държава е предложила на принца да откупи замъка, който е сграда от национално значение, но той поставил толкова висока цена, че откупуването му все още е непосилно и поради този факт румънците не го харесват особено много.

Полезна информация: Входна такса за възрастни – 25 леи, за учащи – 10 леи, за пенсионери над 65 г. – 15 леи. Работното време през седмицата е от 9 до 16 часа, само в понеделник отваря врати от 12 часа.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата ни във фейсбук!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин