Замъкът Малборк и могъществото на Тевтонския орден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Малборк и могъществото на Тевтонския орден
Автор: Peika.bg
Замъкът Малборк и могъществото на Тевтонския орден

Замъкът Малборк е една от най-забележителните средновековни дестинации, които можете да посетите в Европа. Щабът на Тевтонския орден в Малборк, Полша, е внушителен във всяко едно отношение и е останал като архитектурен символ и след залеза на Ордена.

Германският католически Тевтонски одрен е основан в Акр (днешен Израел) по време на Кръстоносните походи. След падането на града в ръцете на арабите, щабът на Ордена се мести във Венеция, а след това - в Прусия. Рицарите построяват замъка до река Ногат и го наричат Мариенбург на името на своята светица Дева Мария. Скоро около замъка се създава и селище, което се превръща в град със същото име.

38428

Още от построяването си Мариенбург е внушителна постройка – той е бил охраняван от 3000 въоръжени мъже, защитните стени и присособления са били многобройни, а трите му части - Горна, Средна и Долна били отделени една от друга със система от ровове и кули.

38435

На площ от 21 хектара, замъкът и до днес е най-голямата крепост в Европа и света - около 4 пъти по-голяма е от Уестминстърския дворец

38434

Укреплението става важно около завладяването на Гданск и Померания, след което цялото ръководство и щабът на Ордена са преместени в крепостта. Замъкът залязва, заедно с Ордена, но Мариенбург е толкова добре защитен, че никога не е превзет със сила.

38430

През 1456 г. тевтонците вече не разполагат с ресурси и за поляците става лесно да подкупят наемниците, които пазят замъка, да го напуснат.  Дори без крепостта, градът Мариенбург се съпротивлява още цели 3 години срещу поляците. След като завладяват и него, те променят имената и на двете на Малборк, което е останало и до днес.

38432

По-късно замъкът е полска кралска резиденция, а след това нацистите са го ползвали като туристическа дестинация за хитлеровата младеж и модел на оредновите замъци на Третия райх, които строят по онова време.

38431

След края на войната, замъкът е върнат на Полша и е започната реконструкция, която продължава до 1962 г. В наши дни Малборк е най-голямата тухлена сграда в Европа, а в неговия музей можете да разберете повече за възходите и паденията му.  

38429

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин