Замъкът Шарлотенбург: Барокови вечери в Берлин - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Шарлотенбург: Барокови вечери в Берлин
Автор: Peika.bg

Още от първата крачка в замъка Шарлотенбург в Западен Берлин се потапяте в истинско бароково преживяване. Като с магия посетителите се връщат столетия назад във великолепната лятна резиденция на пруските крале.

Всъщност този внушителен палат е замислен като малка постройка към градините за съпругата на Фридрих III - София Шарлота. Малко след това обаче Фридрих става крал на Прусия, а София-Шарлота - кралица, на която вече не подобава такава малка постройка. И започва все по-мащабно разширяване на двореца, сравнимо само с разрастването на Версайския дворец. След смъртта на кралицата замъкът получава името Шарлотенбург.

Днес в Голямата оранжерия, изградена още по времето на София-Шарлота, поредица от концерти откъсва посетителите от ежедневието и ги потапя в стилната атмосфера на бароков Берлин. Камерните концерти с най-известните произведения на Бах, Хендел и Моцарт са в изпълнение на облечените в оригинални костюми музиканти. Преди това пък се организира вечеря на светлината на повече от 500 свещи.

Замъкът Шарлотенбург днес е най-голямата резиденция на династията Хоенцолерн в Берлин. В замъка има разкошно обзаведени помещения и зали с впечатляващи художествени колекции. А може просто да се разходите из изящната градина - създадена като френска барокова и превърната в английска. В градината се намира и мавзолеят с гробниците на Фридрих и София-Шарлота.

 

Тази разходка ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин