Замъкът Тракай – голяма красота на малкия остров - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Тракай – голяма красота на малкия остров
Автор: Peika.bg
Замъкът Тракай – голяма красота на малкия остров
Снимка: Thinkstock/Guliver

Замъкът Тракай се намира на остров в езерото Галве в Литва. Строежът му е започнал в края на 14-и век на най-големия от трите езерни острова по поръчка на Великия херцог Кестутис. Укреплението е трябвало да играе стратегическа функция за защитата на замъка Тракай (със същото име) на сушата. Кестутис дотолкова е вярвал в неговите стени, че е преместил там своята резиденция и съкровищиницата си.

По-късно Тракай е бил разрушен от тевтонските рицари през 1377 г. А след смъртта на херцога воюващите за трона му страни го обсаждат от две страни. Те постигат примирие и тогава започва нова фаза от изграждането му, която продължава до 1409 г. След установеният мир с тевтонците, строежът дори е надзираван от техния главен каменоделец.

Замъкът Тракай има огромно значение за Великото литовско херцогство до сражението с тевтонските рицари при Грунвалд (1410 г.), когато обединената полско-литовска армия постига решаваща победа.

36477

След това островният замък губи своето военно значение и е превърнат в резиденция, а вътрешната му декорация е сменена. По времето на Сигизмунд Аугустус замъкът е декориран в Ренесансов стил и е служил като лятна резиденция, а по-късно е превърнат в затвор. По време на войната с Московското княжество през 17-и век, Тракай е разрушен и изоставен.

През 19-и век започват планове за възстановяването му. През 1905 г. русият цар разрешава замъкът частично да се възстанови, а през Първата световна война германците дори водят специалисти, които също правят опити да му върнат стария блясък. Между 1935-1941 г. части от Херцожкия дворец са подсилени, а югоизточната крепостница е построена наново, както и части от стената.

36476

По-активната реконструкция започва в периода 1951-1952 г. и основната част от нея завършва през 1961 г. В днешния си вид замъкът е в стил от 15-и век.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин