Защо София се казва София? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо София се казва София?
Автор: Мария Ангелова
Защо София се казва София?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Откъде идва името на София е един от онези въпроси, които човек рядко си задава, дори и да живее в нея от години. Това си е София – хубава, лоша, шумна, цветна, сива, пренаселена – каквото и да си мислим за нея, рядко се сещаме да се чудим защо пък се казва така, както се казва.

Преди да седне да проучва въпроса, на човек някак естествено му идва да обвърже името на столицата с гръцкия превод на София – мъдрост. Доколко са живели, живеят или ще живеят мъдри хора тук, че чак и целият им град така да започне да се нарича, е въпрос на друг вид проучвания, поради което и не можем да приемем тази теза за особено достоверна.

Всъщност градът започва да се нарича със сегашното си име през последните години на 14-и век. А причината е базиликата Света София, която се издига на възвишение край него. Хората казвали: „Отивам при (града до църквата) Света София“, постепенно станало само „Отивам до София“.

Въпрос с повишена трудност: Знаете ли къде се намира камбанарията на базиликата „Света София“ (отговорът е в края на статията)?

Новото име на града постепенно измества по-старите – Сердика, Триадица, Средец и през следващите няколко години успява да се наложи окончателно.

За първи път София се споменава официално като София през 1376 г. в документ на Дубровник, а в български източници е отбелязано през 1382 г. - в златопечатната грамота на цар Иван Шишман, с която той дава привилегии на Драгалевския манастир „Св. Богородица Витошка”.

Хубаво е, че древната базилика, дала името на София, си е все още тук и има както музейна част, така и редовни църковни служби. Вярващите могат да запалят свещ в храма, който съществува тук от повече от 1500 години, а тези, които обичат стари-престари мозайки и гробници, могат да се спуснат в подземията на храма, които от пролетта на 2013 г. са оформени като музей.

В основите на базиликата са открити (от различни периоди) няколко по-стари църкви, римски театър и 54 семейни гробници. За кратко малко след Освобождението е била използвана и за наблюдателна кула на Пожарната служба в София.

Отговор на въпроса с повишена трудност: „Света София“ няма камбанария. Камбаната й е закачена на вековно дърво в двора.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин