Защо да си носиш собствена чаша за кафето? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо да си носиш собствена чаша за кафето?
Автор: Мария Ангелова

В Скандинавия кутиите за обяд и собствените чаши за кафе в офиса отдавна са естествен декор за работното място. Освен че здравословното хранене там е превърнато в национална политика, такова е и отношението към рационалното използване на ресурсите на Земята.

Идеята е лесно приложима и тук. Вместо всеки ден на път за работа да взимаш кафето си в нова пластмасова чашка, която изхвърляш след 3 минути, може да се отбиваш до любимото си кафене с любимата си порцеланова чаша или канче. А пластмасовите кутии за еднократна употреба, в които взимаш обяда си от заведението до офиса, да замениш с красива кутия за многократна употреба или буркан. Една малка промяна в навиците – голяма промяна за природата.

И понеже добротворството е по-лесно, когато е споделено, ето една българска инициатива за използване на собствени съдове в офиса, която харесваме. Съвсем млада, но движена от млади хора със силен положителен заряд - СИПИ.еу (*СИПИ.еу - Спри Използването на Пластмасови Изделия за Едократна Употреба) стартира като игра миналото лято, а малко повече от година по-късно си има сайт с интерактивна карта на София с всички заведения, където можете да отидете за кафе или обяд със собствен съд.

Повече за платформата разказва Данита Заричинова, част от екипа на СИПИ.еу и един от основателите на Младежки клуб по пешеходен и велотуризъм, който стои зад инициативата.

- Как се появи СИПИ.еу?

- СИПИ.еу е идея на Младежки клуб по пешеходен и велотуризъм. Когато ходим на планина, винаги си носим канчета, бутилка за вода, кутии за храна и собствени прибори, всичко за многократна употреба. Така не правим боклук и не хвърляме нищо в хижите. И осъзнахме, че това може и трябва да се случва и в града - да не използваме пластмасови съдове за еднократна употреба - да си купуваш сутрешното кафе в канче, да ходиш за обяд с буркан, да си взимаш плодовете в платнена торба.

- Защо да пием кафето си в порцеланова чаша/ канче, а не в пластмасова чаша?

- Изпиваш си кафето за 3 минути, хвърляш чашката (за производството, на която са използвани стотици литри вода и петрол) и тя остава в природата завинаги! Все още няма напълно разградена пластмаса, а в океаните пластмасовите частици вече са повече от зоопланктона. Освен това пластмасата, от която се правят чашките и кутийките за храна за еднократна употреба, е изключително вредна за здравето, когато в нея има топла храна/напитка. Отделят се вещества, които могат да са силно токсични и канцерогенни (например стирен oт пластмаса 6-PS).

- Какво се случи досега?

- СИПИ.еу започна като част от 4-дневна Еколудница със състезание във фейсбук за селфита с канче и кутии. Това беше през юни 2014 г. и оттогава не сме спирали - флашмоб акции, презентации и игри в училища, участия по фестивали, телевизионни предавания..

А сега ще представим и онлайн платформата - карта на София с местата, където може да бъде използван собствен съд за храни и напитки.

- Как може някой да се присъедини към СИПИ?

- Като си сложи в чантата за работа любимото канче, кутия за храна, бутилка за вода и торбичка от плат. Може да си ги държи и в офиса, например, наистина е толкова лесно. Само трябва да се замислиш малко дали за теб е ок да умират 1 000 000 морски птици всяка година от пластмасовото замърсяване, срещу това да си измиеш буркана и да го ползваш пак, вместо да ползваш онези кутийки... Също така вече всеки може да стане част от СИПИ като регистриран потребител на сайта ни – www.sipieu.com. Чрез калкулатор ще се изчислява колко пластмаса си спестил за деня. Ще е много интересно и забавно.

- Какво предстои да се случва?

- Предстои да напълним картата с много обекти, които продават насипно или може да ползваш свой съд. Призоваваме всеки да се включи в това, как - може да разбере на сайта ни. Освен това ще организираме срещи с предприемачи за по-отговорна търговия, пак тръгваме по училища, ще представяме СИПИ на IT фестивал. Имаме идея да направим и нещо по-планинарско, все пак сме клуб по туризъм - голяма кампания към хората да си носят канчета на хижа (например на хижа Безбог през зимата всеки ден се използват над 300 пластмасови чаши - представете си бройката за целия ски сезон!). И така, продължаваме да сипваме :

*

Официалното представяне на интерактивната карта на София на СИПИ.еу. ще бъде на 29 септември в betahaus, София от 19 часа. Повече за събитието тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин