Защо харчим повече на почивка и как да го избегнем? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо харчим повече на почивка и как да го избегнем?
Автор: Peika.bg
Защо харчим повече на почивка и как да го избегнем?

Как да си обясним факт, че когато сме на почивка, сме склонни да харчим много повече, отколкото си позволяваме при други обстоятелства?

Тук сме събрали няколко причини, поради които хората губят контрол над финансите си, когато пътуват. Вижте кои са те и какви са триковете, с които можем да бъдем малко по-пестеливи по време на почивката си.

Има цял куп подсъзнателни причини за по-мащабното харчене по време на почивка. На хората масово им е трудно да контролират финансите си. Едни о факторите за този феномен е разликата във валутите. Понякога тя може да ви подведе, че имате повече пари за харчене или да замъгли реалната ви представа за обема на изхарченото.

Ако сте в държава, където номиналната стойност на съответната валута е много по-малка от този в родината ви, е по-вероятно да харчите повече. Има опасност да пресмятате на база видимата стойност, а не реалната такава.

Освен това хората често си задават нереалистични бюджети, които или са твърде малки или твърде големи, което увеличава тенденцията за харчене. Това е така, защото е по-вероятно да оправдаваме разходите си на база настоящи обстоятелства, отколкото да се придържаме към строг бюджет, контролиращ харчовете.

Триковете:

Вместо да определяте бюджет на база това какво възнамерявате да похарчите, третирайте почивката си по същия начин, по който и ежедневието си. Ще ви помогне, ако определите дневен, а не седмичен бюджет на база проучването си колко очаквате да платите за храна, занимания и развлечения, плюс всичко друго, което планирате да купувате, докато пътувате.

Опитайте се
да платите за почивката в кратък период от време. Трупането на разходи за полет и настаняване в рамките на няколко месеца води до загуба на представа колко харчите за всичко сумарно.

И накрая – з
а да спестите малко пари, винаги е добре да планирате нещо забавно за деня след почивка. Това не е стратегия за борба с депресията, която обзема хората в постваканционния период, а бюджетен трик, който според изследването помага, за да не се харчи прекалено. Това е така, защото когато човек знае, че забавлението ще продължи и след отпуската, е склонен да бъде по-пестелив!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Boris Andonov, 01.11.2017 | 18:27
Съгласен съм че определянето на дневен бюджет помага, но е важно и да не се харчи над него, защото много хора си казват: Веднъж съм дошъл да си почивам и се охарчват, вместо да им останат пари и за още 1 почивка. https://www.promopochivki.com/
Абонирайте се за нашия бюлетин