Защо холандците са най-високата нация в света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо холандците са най-високата нация в света
Автор: Мария Ангелова

Няма как да не сте забелязали още със стъпването си в Холандия, че всеки сравнително висок чужденец там се оказва сравнително нисък.

Това, че холандците са високи, е едно от най-разпространените клишета за тях. И едно от най-верните.

Според научните данни холандците днес са най-високата нация на планетата. Само преди 150 години обаче положението не е било такова. През 1860 г. средният холандски войник е бил на 165 см от земята. За сравнение, по същото време средният американски войник е бил със 7 см отгоре.

От 1860 г. насам средният ръст се е увеличил на много места по света, но холандците направо са се изстреляли.

В наши дни средната височина на холандските мъже е 183 см.

И те не спират да растат.

И ако се чудите защо това е така – не сте сами. От години учени от цял свят се чудят как така само холандците се извисяват толкова много и не спират да се стремят към небесата.

Освен че, както на много места по света, холандците днес се хранят по-добре и получават по-добри медицински грижи, има предположения, че пръст в тази работа може да има и... еволюцията.

Отскоро в Холандия е създадена база данни, наречена LifeLines, която съдържа огромно количество информация, включително генетични профили и медицински досиета на десетки хиляди холандци.

Екип учени начело с д-р Херт Стулп анализира данните за над 42 000 мъже и жени на възраст над 45 години, като проследили колко са високи съответните хора и колко деца имат.

Оказва се, че холандците, които са по-високи от средното, имат повече деца от тези, които са около или под средния ръст. Тази тенденция се запазва без промяна през последните 35 години.

Интересно е, че при жените ситуацията е по-сложна. Най-много деца имат холандките със среден ръст. Причина за това е, че по-високите жени раждат по-късно.

Изследването установило още, че няма връзка между това с колко пари разполагат двойките и колко деца имат. Нито с какво образование са.

Учените продължават да работят по теорията, че височината на холандците се дължи на естествения отбор.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин