Защо издържаме на високите температури в сауната? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо издържаме на високите температури в сауната?
Автор: Peika.bg
Защо издържаме на високите температури в сауната?

Спа процедурите са любими на много от нас. Замисляли ли сте се обаче защо тялото ни издържа на градусите в сауната, докато например, ако се потопи във вода със същите градуси би било фатално? 

Това е така, тъй като 90-те градуса в помещението не са равни на 90-те градуса, които тялото би почувствало във водата. Усещането на човек за горещо е свързано директно не толкова с температурата, колкото с топлинния или енергийния поток, който „се влива“ в кожата. Разбира се, той зависи от температурата на околната среда, но решаващата роля е на топлопроводимостта. И тъй като водата с 24 пъти по-голяма проводимост на топлина в сравнение с въздуха, хората издържат добре 90 градуса в сауната, докато потапянето в 90-градусова вода би било ужасно болезнено и на практика смъртоносно.

Всички знаем, че когато сме в сауната, от време на време поливаме горещата печка с вода. Тя се изпарява, повишава влажността на въздуха, както и топлопроводимостта на вече влажния въздух. В този момент усещаме, че ни става много по-горещо, въпреки че температурата всъщност спада, макар и леко, заради студената вода.

Това е и причината при 30 градуса и висока влажност на въздуха на екватора например жегата се усеща много по-силно, отколкото на същата температура при по-сух климат.

Що се отнася до сауната, със сигурност може да кажем, че на долните пейки е по-хладно отколкото на горните, заради това, че топлият въздух се издига, тъй като е по-лек.

Има и още една чисто физична причина за това, че водната баня на печката се усеща като по-гореща – тялото се охлажда чрез изпотяване, а влажният въздух възпрепятства изпаряването на потта.

Въпреки че сауната е полезна, тя не се препоръчва на хора със сърдечни заболявания. В парната баня, от друга страна, градусите са доста по-ниски от тези в сауната – обикновено между 45-55, при влажност на въздуха близо 100%. Това е и причината тя да се понася добре от тялото.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин