Знаехте ли, че пътуването ви прави по-креативни? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Знаехте ли, че пътуването ви прави по-креативни?
Автор: Peika.bg
Знаехте ли, че пътуването ви прави по-креативни?

Случвало ли ви се е да се върнете от пътешествие и да ви осени гениална идея? Изведнъж да ви хрумне решение на отдавна зациклил проблем? Или направо да преобърнете цялата си визия за живота и вселената?

Не сте сами. Това се случва много често - когато сте на вълна „пътешествия“, е много по-вероятно да се засили креативността ви. Причините за това са няколко.

От една страна, можете да благодарите на допамина – хормон, известен с приятната си функция да създава усещане за удоволствие в мозъка. Всички дейности, които ни карат да се чувстваме добре и същевременно релаксирани (като пътуването, шофирането, дори и взимането на душ) стимулират креативността на мозъка.

Има и още един позитивен ефект от пътуването – то обикновено е полезно разсейване. Ако сте блокирали в търсенето на решение на даден проблем, прекъсването може да ви осигури „инкубационен период“, както установява Шели Карсън в своето проучване за креативността към Харвардския университет. „С други думи, разсейването може да ви осигури необходимата почивка, в която мозъкът ви да се освободи от втренчването в неефективно решение“, обяснява тя.

Така че ако имате нужда от креативно решение, осигурете си кратка почивка, сменете обстановката, сменете фокуса и се отдайте на удоволствието.

С една дума: пътувайте.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин